Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще обмисли промени, които ще позволят по-лесното депортиране на мигранти след сексуалните атаки над жени в новогодишната нощ в Кьолн, съобщи Би Би Си.

Нападенията, които жертвите твърдят, че са извършени от мъже със северноафрикански и арабски вид, поставиха под въпрос политиката на Меркел на отворени врати към мигрантите от региона.

Действията на полицията също бяха критикувани, а днес се очаква антиимигрантската партия "Пегида" да проведе протест в града. 

Жертвите се оплакаха от невероятен хаос, след като на десетките случаи на насилие и грабежи в полицейската нощ властите обърнаха твърде малко внимание. Според полицията по случая за сексуално насилие са разследвани 21 души.

Предизвикателството пред Меркел е да убеди германците, сред които песимизмът бързо нараства, че има дългосрочен план за мигрантите. Доскоро канцлерът демонстрираше съчувствие, след като през 2015 г. прие над 1 млн. бежанци и мигранти в Германия. Сега тя трябва да им обясни и къде са границите на германската толерантност, пише Би Би Си.

Антиимиграционните политически движения използват инцидента в Кьолн за демонстрация на според тях, провала на политиката на страната за даване на убежище. Известността на крайнодясното движение "Пегида" започна да спада и сега то използва случая за пропагандни цели.

Самата ислямска общност в страната изразява страховете си, че действията на малцина могат да поставят по риск бъдещето на големи групи.

 

Очаква се христиандемократите (ХДС) на Меркел да предложат мерки, според които мигранти, арестувани за каквато и да е продължителност от време, трябва да бъдат изправени пред депортация. Според сега съществуващото законодателство това става само ако са били осъдени на поне 3 години затвор и в страните, откъдето произхождат, няма риск за живота им.

Днес ръководството на партията ХДС се събира на заседание в Майнц, където ще решава за новите мерки.

Подобни атаки, като тези в Кьолн, са били докладвани в новогодишната нощ в Хамбург и Щутгарт, пишат германските медии.

Художничката Мило Моар протестира по нетрадиционен начин срещу насилието над жени пред Кьолнската катедрала вчера.