БЕРЛИН – Германският правосъден министър Хайко Маас е убеден, че нападенията в Кьолн срещу жени в новогодишната нощ са били предварително обмислени и организирани в национален мащаб.

Да припомним, че сексуални посегателства на 31 декември срещу 1 януари имаше в редица германски градове. Те бяха най-многобройни в Кьолн, но пострадаха много жени и в Хамбург, Щутгарт, Дюселдорф и в други градове.

СЕКСКОШМАРЪТ В ГЕРМАНИЯ: СТОТИЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ, НИТО ЕДИН ЗАДЪРЖАН

В Кьолн върлува тълпа от над 1000 души, предимно мигранти от Северна Африка и от арабския свят. 200 полицаи се оказаха безсилни да озаптят озверелите мъже.

“Когато се събере такава тълпа, за да извършва престъпления, то това би следвало под някаква форма да е било организирано. Никой не може да ме убеди, че това не е било съгласувано или предварително подготвено. Длъжни сме час по-скоро да изясним случилото се и да установим как е могло да се стигне до извършването на такива отвратителни деяния”, заявява Хайко Маас за днешното неделно издание на в. “Билд” – “Билд ам Зонтаг”.

Министърът съзира и съгласуваност между атаките срещу жени в германските градове:

“Близко до ума е, че в случая се е търсела определена дата, на която много хора се събират на едно място. Случилото се е ужасно, но то можеше да има и далеч по-трагични последствия (кървави атентати – б. р.). Длъжни сме да разкрием цялата схема”, заявява Маас.

СЕКСНАСИЛНИК КЪМ ПОЛИЦАИ В КЬОЛН: МЕРКЕЛ МЕ ПОКАНИ, ДРЪЖТЕ СЕ ПРИЛИЧНО

В момента се проучвали правни възможности криминалните престъпници да бъдат експулсирани от Германия:

“Ако това се окаже невъзможно, ще направим съответни предложения. Ние сме длъжни да подведем под отговорност престъпниците точно в защита на многобройните бежанци, които в нищо не са се провинили.”

Да припомним, че при сегашната законодателна уредба само осъдените най-малко на три години лишаване от свобода могат да бъдат екстрадирани от Германия. Вчера на партийна конференция на партията на Меркел – Християндемократичния съюз, единодушно беше приета декларация. В нея залегна, че и получилите условна присъда трябва да напуснат Германия.  Декларацията обаче не е закон, такъв правителството трябва да изработи и да го внесе в парламента. ХДС е управляваща партия и ако получи подкрепата на коалиционния си партньор – социалдемократите, такъв закон ще бъде приет.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В КЬОЛН ГЕРМАНИЯ ЩЕ ГОНИ ОСЪДЕНИ БЕЖАНЦИ

Маас, който е социалдемократ, предупреждава и да не се правят прибързани и погрешни заключения от случилото се през новогодишната нощ:

“Да съдиш само по произхода на хората, че те априори били престъпници или не, то това е чиста проба авантюра. Статистиката сочи, че престъпността сред бежанците е толкова висока, както и сред германските граждани. Естествено между един милион пристигнали м. г. в Германия мигранти има и такива, които извършват престъпления. Няма обаче доказателства престъпността в страната да е нараснала значително. Опасенията в тази посока се оказаха плод на предразсъдъци.”

ЗА КЬОЛН - БЕЗ ТАБУТА

Напълно погрешно било да се прави заключение, че изстъпленията в Кьолн били доказателство, че интеграцията на бежанците се е провалила.

“Който е участвал в престъпленията (в новогодишната нощ – б. р.), то той е криминален престъпник и към него трябва да се отнасяме като към такъв. За мен е безумие на тези престъпления да се гледа като на доказателство, че всички чужденци у нас не биха могли да се интегрират”, посочва Маас и допълва: “Произходът и културната среда не могат да оправдаят каквото и да било, обратното е неприемливо. У нас във всяко отношение жените и мъжете са с равни права. Всеки, който живее в Германия, е длъжен да го приеме.”

Министър Маас обвини антиислямското движение "Пегида" ("Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада") и евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" в опит да използват ексцесиите в новогодишната нощ, за да насаждат настроения срещу бежанците.

"Пегида", чиято крепост е Дрезден, за пръв път вчера свика митинг в Кьолн и за пореден път се обави срещу мигрантите. Полицията разпръсна участниците в проявата.

"Изглежда "Алтернатива за Германия" и "Пегида" са чакали да се случат точно такива събития (нападенията в Кьолн и другаде – б.р.). По друг начин не би могло да се обясни, как те сега най-безсрамно подстрекават срещу всички чужденци. Не бива да се отваря пространство за радикални подпалвачи. И по отношение на тях е нужен категоричен отговор на правовата държава", категоричен е правосъдният министър Хайко Маас.