До няколко седмици работата по проекта "Южен поток" ще бъде възобновена, пише руската информационна агенция ТАСС като се позовава на информация на вестник "Стандарт".

Според публикацията премиерът Бойко Борисов се похвалил за това пред най-близкото си обкръжение. В края на миналата седмица той бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал:

"Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко - лош!"

Според руската агенция има две основни причини, поради които Москва ще възобнови проекта, замразен през лятото на 2014 година от кабинета на Пламен Орешарски. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция след свалянето на бомбардировача Су-24 в края на ноември. Втората причина е рецесията на китайската икономика, вследствие на което мощността на газопровода "Силата на Сибир", който трябва да доставя природен газ за Китай, буксува.

Съживяването на проекта "Южен поток" щяло да бъде съобразено с изискванията на Брюксел от т. нар. Трети енергиен пакет и да се вписва в идеята за изграждане на т. нар. газов хъб край Варна. 

Повече от година газовият проект остана на трупчета. По време на свое посещение в Анкара на 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че "Южен поток" няма да се реализира и че България ще бъде заобиколена чрез тръба, наречена "Турски поток". Работата и по този проект обаче зацикли, а след като турските ВВС свалиха руския самолет, Москва прекрати работата по реализацията му.

ТАСС припомня, че по проект през "Южен поток" трябва да преминават по 67 милиарда кубически метра газ на година. Общата стойност на трасето се оценява на 15,5 млрд. евро.

ТАТЯНА ДОНЧЕВА: ПЕЕВСКИ ИСКА ДА ВЗЕМЕ БИЗНЕСА НА "ОВЕРГАЗ"

През последните седмици за тръбата по дъното на Черно море се заговори активно покрай спрените доставки от "Газпром" към частната компания "Овергаз". Енергийни експерти заподозряха, че този изглеждащ странно акт ("Газпром" и "Газекспорт" държат 50% от собствеността в "Овергаз") е част от по-мащабен икономико-геополитически сценарий, част от който е и "Южен поток". Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева открито заяви, че ДПС депутатът Делян Пеевски иска да вземе бизнеса на "Овергаз", а от компанията също намекнаха за интерес да бъдат отстранени от синьото гориво без да влязат в конкретика.