ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ—Словакия ще може да доставя до 8 милиарда кубически метра природен газ годишно на Украйна с двупосочна връзка, която ще изгради до тази есен, съобщи днес Европейската комисия.

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и украинският енергиен министър Юри Продан се срещат днес в Братислава да подпишат меморандум за разбирателство по проекта.

Той включва реконструкция на неизползван за момента газопровод между двете страни, която ще позволи Украйна да получава на ден до 22 милиона кубически метра газ от Словакия, каза Забине Бергер, говорителка по въпросите на енергетиката в Комисията.

Подобни връзки Украйна вече има с Полша и Унгария и чрез тях е внесла 2 милиарда кубически метра газ през миналата година. 

Обратните доставки от западните съседки дават на Украйна една пета от годишното й потребление, чийто основен доставчик е Русия, но все пак облекчават енергийната сметка на финансово закъсалата страна, след като „Газпром“ повиши цената на 1 000 кубически метра газ от $ 268,5 на $ 485 на 3 април тази година.

Миналия месец шефът на „Газпром“ Алексей Милер предупреди, че обратните доставки могат да се окажат незаконни с оглед на двустранните договори, които „Газпром“ има с компаниите на европейските страни. Становището на Брюксел е, че мине ли границите на ЕС, руският газ става европейски и за него е в сила правото на единния европейски пазар.