Кьолн отново стана арена на тежки сблъсъци, но този път нападенията бяха извършени срещу мигранти.

Както е известно, в новогодишната нощ над 1000 души предимно от Северна Африка и арабския свят издевателстваха на площада между Централната гара и Кьолнската катедрала. До днес има подадени 516 жалби от жени за сексуални посегателства и грабежи.

Късно снощи на същото място разгневена група нападна пакистанци и сирийци, съобщи днес полицейски говорител.

Над 20 души са се нахвърлили срщу шестима пакистанци. Двама от тях били ранени и откарани с “Бърза помощ” в болница.

Двадесет минути след първата атака петима мъже са нападнали 39-годишен сириец, който е получил наранявания.

В момента се води следствие поради нанасяне на телесни повреди. Все още не е ясно дали двете нападения имат нещо общо помежду си. Полицията не дава повече подробности.

Според местния в. “Експрес” група рокаджии, хулигани и охранители на заведения са се договорили във фейсбук да тръгнат на лов за хора в центъра на Кьолн. Полицията незабавно е била алармирана, голям брой униформени са се отправили към площада пред Кьолнската катедрала. Говорител на силите на реда е отказал да коментира сигнал във фейсбук. Той обаче съобщил, че още в неделя следобед в полицията са постъпили сигнали, че се организират групи, които целенасочено ще търсят провокации. Силите на реда незабавно са реагирали.

Полицейско присъствие на площада е имало и през цялата изминала нощ, проверявани са били личните документи на окъснели пешеходци. Временно са били задържани четирима души. Все още не е ясно дали арестуваните са били част от групата, нападнала снощи мигрантите.

Днес авторитетният социологически институт “Форса” публикува най-новото си проучване. Според него отношението спрямо мигранти след нападенията срещу жени в новогодишната нощ в Кьолн не се е променило значително. 60 на сто от запитаните са заявили, че отношението им към чужденците не е станало по-критично. 37 на сто обаче са признали, че след случилото се коренно са променили отношението си спрямо бежанците и то в отрицателна посока.

Както навсякъде по света, така и в Германия хората не вярват на 100 процента на подобни социологически проучвания. Истината е, че след ексцесиите в Кьолн германците са потресени и настояват правителството да внесе съответните закони, които да позволят крути мерки срещу мигранти насилници – експулсирането им от страната. Не е възможно да им се дава политическо убежище, ако не съблюдават законите и демократичните ценности в една демократична държава.

Същевременно се чуват трезви гласове да не бъдат поставяни всички мигранти под общ знаменател. Всеки, който има нужда от закрила и е готов на интеграция, да я получи. Престъпниците да понесат отговорността си како всички германски граждани, погазили закона.