Интервюто на актьора Шон Пен с наркобарона Хоакин "Ел Чапо" Гусман предизвика доста критики сред президентската администрация и в политическите среди на САЩ, съобщи Би Би Си. Взето през октомври в джунглата на Мексико, то беше публикувано в събота в сп. "Ролинг Стоун". Говорител на Белия дом вече даде официалната оценка като определи "т. нар. интервю" на прочутия актьор с Ел Чапо като "влудяващо", републиканецът Марко Рубио го обяви за "гротескно".

58-годишният Гусман беше заловен в петък, след като месеци наред беше преследван от полицията. Неназовани мексикански източници съобщиха, че тайната среща на Пен с наркобоса е помогнала Ел Чапо да бъде хванат. В момента босът на наркокартела Синалоа е върнат в строгоохранявания затвор Алтиплано, откъдето той избяга през юли през таен тунел. 

През февруари 2014 г. наркобаронът беше заловен, след като 13 години беше издирван безуспешно. През юли 2015 г. обаче той отново избяга от затвора. На 2 октомври м. г. актьорът Шон Пен го интервюира в джунглата на Дуранго, после и по телефон, и видео. Дни по-късно на 17 октомври полицията съобщи, че Ел Чапо се е измъкнал на косъм от залавяне като е бил ранен в краката и лицето. На 8 януари 2016 г. отново беше заловен в град Лос Мочис, щата Синалоа. 

Звучеше като сцена от холивудски филм - актьор, който е и ляв активист, интервюира насред мексиканската джунгла най-издирвания наркобарон в света, който решава, че е дошло времето да разкаже историята си. Оказа се истина, пише "Гардиън".

 

За какво става дума в интервюто

В интервюто Ел Чапо признава, че оглавява наркокартел.

"Осигурявам повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана от вески друг в света. Имам флотилия от подводници, самолети, камиони и лодки", казва той.

Това е значителна промяна от последното му интервю през 1993 г., когато твърди, че е обикновен фермер. 

Пред Пен Ел Чапо говори за скромния си произход, как е продавал портокали, описва детайли от бягството си от един от най-строго охраняваните затвори, казва и че не се смята за жесток човек. "Само се защитавам, нищо повече. Аз ли предизвиквам проблемите? Никога", обяснява Ел Чапо убедено.

Това не е първият опит на Шон Пен да интервюира спорни фигури. Преди това той се е срещал с Раул Кастро и с покойния Уго Чавес. 

Как се стига до срещата Пен - Гусман?

Гусман решава, че е време животът му да бъде увековечен и даже се обръща за съдействие към Кейт дел Кастийо, мексиканска звезда, която вече била играла наркокралица. Тя привлича вниманието на накробоса със серия от туитове, с които изразява одобрението си към него. Дел Кастийо е и свръзката между Пен и Гусман. Тя превежда по време на интервюто.

След като пристигнали наркобаронът приветствал Дел Кастийо като дъщеря, която се връща от колежа. Актрисата превежда и разговора им.

На въпрос за насилието- над 100 хил. мексиканци са убити в т. нар. нарковойна през последзното десетилетие - Гусман отговаря, че причината е завистта на съперниците, която създавала проблемите.

Той дава и повече подробности как е организирано и осъществено последното му бягство от затвора. Обяснява, че е изпратил на обучение в Германия инженери, за да се направи специалният тунел. 

В интервюто е споменат и Доналд Тръмп, който нарече мексиканските емигранти в САЩ "изнасилвачи и престъпници". "О, моят приятел", казва Гусман подигравателно. 

Критиките

Според мнозина интервюто обаче събужда въпроси за журналистическата етика - и на Пен, и на списание "Ролинг Стоун".  Възможно е и Шон Пен да бъде разпитван за контактите си с Гусман. Говорителят на правосъдното министерство на САЩ Питър Кар засега отказва коментар на въпроса дали може актьорът да бъде подведен под отговорност за връзките си с наркобоса: "Нямаме коментар или допълнителна информация", казва той.

Критиците смятат, че и Пен, и списанието са прекалили като са дали място за изява на подобен престъпник.  Денис Макдъф, началник на администрацията на Белия дом изразява неодобрение, че Гусман е бил оставен да се хвали за търговията с наркотици. Републиканецът Марко Рубио обвини Пен, че е угодничел по време на интервюто. "Намирам го за гротескно", казва той.

Следите до наркобоса са били проследени и благодарение на неговото общуване с хора от външния свят, в това число и с Пен. "Той се срещаше с актриси и продуценти и това беше една част от разследването", обяснява главният прокурор на Мексико Арели Гомез. Тя не споменава имена, но Пен заедно с Дел Кастийо са единствените представители на филмовата индустрия, за които се знае, че са се срещали с Гусман през последните месеци.

В неделя Ройтерс цитира мексикански прокурор, който обяви, че страната смята да разследва Пен и Дел Кастийо. Освен това актьорът може да има проблеми и с картела, след лавината от заглавия, с които се обяснява как е помогнал за залавянето на Гусман.