След САЩ и Швеция започна разследване срещу "Фолксваген" за скандала с вредните емисии, станал известен като "Дизелгейт". Шведската служба за борба с корупцията започва разследване за измама срещу германския автопроизводител "Фолксваген", съобщи АФП.

КАТО ЗА НАЧАЛО: САЩ ИСКАТ $80 МЛРД. ОТ ФОЛКСВАГЕН

Главният прокурор Алф Йонасон каза, че разследването ще обхване дизелови коли, произведени от компанията и внесени в периода между 2009 г. и 2015 г., които са оборудвани с устройства, намаляващи вредните емисии по време на тест, но пускат по-големи количества от разрешените вредни газове по време на път.

Скандалът избухна на 18 септември м.г., когато Американската агенция за опазване на околната среда обвини "Фолксваген", че умишлено е лъгал властите за съдържанието на азотни окиси при дизеловите автомобили с 2-литров двигател. Това ставало чрез допълнително устройство, което "усеща", че колата е обект на тест за вредни емисии и ограничава отделянето на вредните газове до допустимите количества.

По целия свят са продадени над 11,5 млн. автомобили с т.нар. "измамно устройство", като повечето от тях са в САЩ. В Швеция става дума за около 225 000 коли.

Когато скандалът избухна, шведският министър на финансите Магдалена Андершон заяви, че страната ѝ ще изпрати "сметка" на Германия за недекларираните вредни емисии, които нейните коли са отделили.

Данъците, които се плащат за автомобилите в Швеция, зависят от количеството вредни емисии.

"Ако се окаже, че емисиите са били по-високи, отколкото са декларирани, тогава някои автомобили са таксувани с по-нисък данък, отколкото е трябвало", каза тогава Андершон.

Въпреки скандала, Швеция е един от малкото пазари, където през 2015 г. "Фолксваген" е продал повече коли, отколкото година по-рано.

ФОЛКСВАГЕН С ПЪРВИ СПАД НА ПРОДАЖБИТЕ ОТ 11 ГОДИНИ