В Мадрид започна търсенето на гроба на Мигел де Сервантес, за който се предполага, че се намира в манастира на ул. "Атоха". Учените направиха първите изследвания днес, 28 април.

Точното място, където е заровен починалият в крайна бедност през 1616 г. автор на "Дон Кихот", не е известно. Но според достоверни исторически сведения Сервантес е умрял на 22 април и е бил погребан два дни по-късно в манастирския комплекс.

Последните години от живота си този стълб на испанската литература прекарал в Мадрид и няколко дни преди смъртта си се подстригал за монах. Затова и бил погребан в манастира, но, по свидетелства на негови съвременници, на гроба му дори не бил поставен надпис. Според учените, които започнаха изследването вчера, цялото търсене, ексхумация и идентификация ще отнеме няколко месеца и ще струва около 100 хил. евро.

При успешно приключване на операцията най-после може да се установи как е изглеждал в действителност писателят - единственият му известен днес портрет е рисуван от Хуан де Хуареги 20 години след смъртта му. Освен това ще стане ясно от какво е умрял Сервантес - съвременниците му твърдят, че той пиел много и цироза на черния дроб го вкарала в гроба.

Изледователите се надяват, че георадарът ще им помогне да намерят в стените на манастира кухина, където са вградени костите. Раните, получени от Сервантес в битката при Лепанто през 1571 г. пък ще им позволят лесно да определят негови ли са останките. По време на ключовото за европейската история морско сражение с турците младият Мигел загубил част от лявата си ръка, а в гърдите бил прострелян с мускет.