Премиерът Бойко Борисов "закри" несполучилият газопровод "Южен поток", но за сметка на това доразви идеята си за газовия хъб "Балкан" и разширяването на съществуващата газопреносна инфраструктура на територията на страната, която той именува "Български поток".

"Аз точно за "Български поток" говоря. Не да делим 50 на 50 с руската компания, а 100% тръбите да са български. Ако руската страна иска да продава на нашата граница газ, добре дошли са, ние го взимаме. И заинтересованите страни - от Сърбия, до Австрия, да го ползват. Мисля, че това би било нещо, което всичките политически сили биха одобрили", отговори премиерът по време на днешния парламентарен блицконтрол на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев защо България не възобнови "Южен поток", който в новата обстановка би получил името "Български поток".

"Южен поток" е спрян, на ход е газовият разпределител "Балкан", по който може да се доставя газ от различни източници, сега целта е да го изведем като приоритет на ЕС", каза Бойко Борисов.

"За целта подменяме компресорните станции, даваме им реверсивен капацитет, имаме готовност, когато е необходимо да си увеличим капацитета на тръбите. Като дойде това време аз ще вляза в парламента да ви убедя да инвестираме, така че само България да си прибира своите транзитни такси", поясни премиерът.

По-рано по време на блицконтрола премиерът заяви, че ще предложи създаването на фонд за целеви субсидии за района на Странджа и Родопите, който ще разполага с капацитет от "100-150 милиона".

"Много от тези места са бедни, общините трудно могат да съберат пари, за да си направят ремонти. Разбира се, това трябва да стане с решение от парламента", добави премиерът, като поясни, че се надява ако не тази, то следващта година да бъде одобрен подобен механизъм.

Борисов съобщи, че се обмислят варианти за по-лесно издаване на визи за туристи от Русия, Украйна и Молдова поради очакванията за засилен интерес от тези дестинации за почивки у нас през летния туристически сезон.

Той посъветва туристическия бранш да помисли как да подобри качеството на услугите, заради което българите предпочитат чуждите курорти.

"Бизнесът не трябва да пропуска в своите реклами, че нашето море, реки са 100% екологично чисти. Спомняте си
антирекламата с тези фекалии миналата година по морето, сега с нашите пречиствателни станции нашето море не отстъпва с нищо на другите дестинации"
, категоричен е премиерът.