- На 21 януари комисията по правни въпроси ще гласува за дистанционното електронно гласуване.

- Проекторешението предвижда срок от 3 месеца за обличане на тази възможност в закон

Парламентът ще спази сроковете и ще гласува по въпроса за дистанционното електронно гласуване, който се върна при тях след проведения референдум през октомври 2015 г. Но това не означава, че ще бъде облечено веднага в закон - реалното му приемане ще бъде след няколко месеца. Това разясни пред Клуб Z председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Въпреки че не надхвърли необходимия праг на активност от предишния парламентарен вот, референдумът през октомври все пак събра над 20% от гласовете на избирателите. Над 50% гласуваха с "да" на въпроса дали искаме въвеждане на дистанционно електронно гласуване - 1 883 411 души. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, в такъв случай въпросът отива в парламента, който трябва да гласува по въпроса в срок до 3 месеца. Те обаче не се броят от референдума, който бе на 25 октомври.

"Верният срок е 13-ти февруари. Самото съобщение на ЦИК е изпратено и получено на 13.11 в парламента", обясни Кирилов.

ЕХО, ЗАБРАВИХМЕ ЛИ ЧИСЛОТО 1 883 411?

Тъй като ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ заявиха твърда подкрепа за електронното гласуване, се очаква то да получи нужната подкрепа. Това обаче няма да стане веднага, разясни Кирилов, който се бил опитал да вкара за обсъждане въпроса още на днешното заседание на правната комисия. Това обаче не е станало, тъй като се налага другата седмица да бъде гласуван в зала променен Закон за обществените поръчки, "който е изключително дълъг и тежък, и комисията ще го разглежда днес, утре, и евентуално дори в петък."

А другата сряда, 20-ти януари, ще бъде определено извънредно заседание за четвъртък - 21 януари, когато ще бъде обсъдено проекторешението за електронното гласуване. Защо проекторешение?

"Законът за прякото участие казва "парламентът трябва да се произнесе", да изрази позиция, да заеме становище. Ние сме разработили проект за решение, в който първа точка подкрепя резултата от проведения референдум. И възлага на правна комисия, примерно в 3-месечен срок, да разгледа всички висящи законопроекти. Добре е да има и един транзитен, вътрешен срок, в който да могат да се внесат и други законопроекти," обясни Данаил Кирилов.

Това означава, че другата седмица комисията ще приеме въпросното проекторешение, а до 13-ти февруари то да бъде обсъдено в зала. Но дори да бъде прието, реалното обличане в закон на електронното гласуване ще отнеме месеци обсъждане на различни проекти и предложения.