Бактериите във вашите черва не само допринасят за продукцията на газове, но вършат и много полезна работа, пише Ars Technica.

Промените в изграждането на микробиома (б.р., съвкупността от микроорганизми) в храносмилателния тракт е свързана със затлъстяването, защото някои бактерии могат да карат тялото да натрупва мазнини. И както фекалните трансплантанти могат да съхранят баланса на бактериалните популации, съсипани от употребата на антибиотици и да лекуват клостридиална инфекция, те могат да помогнат за балансиране на храносмилателната система на страдащите от затлъстяване.

Учените вече са правили подобни опити с гризачи, но тази година терапията ще бъде изпробвана и при хора. Клиничен тест, проведен в Масачузетската обща болница, ще провери какъв ще е резултатът от приемането на капсули с дълбоко замразени изпражнения от здрави хора върху 20 пациенти със затлъстяване. Те ще минат през 6-седмична фекална терапия, приемайки капсули с по 1-2 грама, като след това поне в година ще се следи тяхното тегло. Условието е те да не променят хранителните си навици.