Стефанка Петкова - майка на стрелеца от Лясковец Петко Петков, не се нуждае от допълнителни психиатрични изследвания и от лечение в специализирана болница. Това постанови съдът на Горна Оряховица след заседание, продължило повече от 4 часа. Магистратите постановиха, че бабата може да се върне към нормалния си начин на живот, освободи я от задължителни прегледи и събеседване с психиатър.

Делото за задължително настаняване в психиатрична болница бе прекратено, като съдиите се позоваха на показания на свидетели и експертиза на вещо лице. Те освободиха възрастната жена, без дори да уважат като материал по делото подписката в нейна защита, събрана в Лясковец. 

Задължително настаняване в психиатрията в Церова кория заплашваше 72-годишната жена, след като синът ѝ откри огън по полицаи, дошли да го задържат на 14 март. Петков уби командоса Емил Шарков и рани още трима.

Прокуратурата в Горна Оряховица ще обжалва решението на съда и до 3 дни ще внесе нов иск за психиатрична експертиза на хенсионерката, вече в Окръжния съд - Велико Търново.

На излизане от залата Стефанка със сълзи на очи каза, че синът ѝ няма подобрение, лежи в болницата в София и според нея едва ли ще оживее. Петков бе ранен тежко при последвалата престрелка с полицаите.