Мачът от ¼ финалите на турнира в Сидни, Австралия между Григор Димитров и Александър Долгополов бе прекъснат при резултат 4:6, 6:3, 4:2 в полза на българина. Причината – неспирният дъжд над Сидни. Мачът бе прекъсван на няколко пъти и в крайна сметка главният съдия реши двубоят да бъде прекратен и доигран утре.

Това е пети официален мач между Димитров и Долгополов на ниво ATP, като българинът  води с 3-1 победи до момента. Победителят от днешната битка ще се изправи срещу Жереми Шарди (Франция) или Жил Мюлер (Люксембург) в битка за място на финала.

Преди да бъде прекъснат, мачът на Димитров предложи игра на контрастите – слаба и безидейна първа част, последвана от два сета на много високо ниво. Контрастна бе не само играта на Гришо, но и времето в Сидни. Първият сет се изигра в условия на силен вятър и адска жега –живакът достигна близо 40 градуса. След  края на откриващата част завяля дъжд. Мачът бе прекратен за повече от час, а при подновяването му термометрите показваха около 25°C. В средата на третия отново заваля и двубоят така и не бе подновен.

Срещата започна с два маратонски гейма, продължили повече от 15 минути. В тях изобилстваха грешките, предизвикани най-вече от лошите условия на игра.

Още в третия гейм украинецът успя да пробие подаването на Григор, но първата ни ракета отговори мигновено – рибрейк и резултат 2:2. Следващите няколко гейма бяха подвластни на силния начален удар и давмата печелеха подаванията си сравнително безпроблемно до 4:4. Последва слаб сервис гейм за Димитров, който допусна две непредизвикани грешки от форхенд и подари пробива на опонента си, което предопредели и изхода на сета.

При 4:5 Григор пропусна 4 точки за връщане на пробива, две от които бях последователни. В крайна сметка Димитров сдаде сета след ретур в аут, нервите му не издържаха след толкова подарени точки и българинът демонстративно счупи ракетата си.

Веднага след това Гришо получи възможност да поохлади стратстите, тъй като над Сидни заваля, което принуди съдията да спре мача за близо час и 20 минути.

Почивката се отрази отлично на топ тенисиста ни. Григор излезе преобразен на корта и показа много по-ефективни удари. Най-осезаема бе разликата в изпълнението му на ретур. Със сила и много класа българинът успя да неутрализира мощните сервиси на Долгополов. Пробивът не закъсня. При 3:4 украинецът загуби подаването си, а в последвалия сервис гейм нашето момче бе безкомпромисно, което доведе до изравняване на сетовете.

Третата част стартира с ранен пробив на сметката на хасковлията. При 4:2 времето отново се развали и мачът бе прекъснат за втори път. 

Очаквайте подробности!