Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов показа на журналистите, чакащи на днешното заседание на Висшия съдебен съвет SMS, който е получил в 12,14 часа днес от мобилния телефон на премиера Бойко Борисов.

Съобщението гласи:

"Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете "Каки", не го приехме".

Най-вероятно в случая става дума за препратенно текстово съобщение. Явно някой от членовете на ВСС е докладвал на министър-председателя какво става на заседанието, а после Борисов го е върнал към Лозан Панов. Какви са били мотивите на премиера да го направи не е съвсем ясно.

Правните репортери заподозряха, че по този начин Борисов иска да демонстрира, че е напълно наясно по всяко време какво се случва със съдебния съвет.

"Ще ви предоставя телефона за анализ, ако искате", каза Панов.

По-рано днес председателят на ВКС обяви, че ще продължа да изразява позицията си, без значение от заплахи и медийни манипулации.

"Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа", заяви Панов.

Той благодари на всичките си колеги, които са застанали зад едно от най-демократичните постижения на обществото ни - свободата да изразяваш мнението си. Изявлението на Панов беше по повод отказа на етичната комисия към ВСС да образува проверка по повод речта му.