Лидерът на АБВ Георги Първанов отправи ултиматум на правителството незабавно да номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. В противен случай партията му щяла да оттегли подкрепата си за правителството. 

На пресконференция бившият президент обяви пълната си подкрепа за генералния директор на ЮНЕСКО и че е крайно време българското правителство да отговори на изпратеното преди месец писмо от ръководството на ООН, с което се започва процедурата за номиниране на кандидатите за генерален секретар на ООН. 

"Външно министерство да не протака, да не шикалкави и да придвижи незабавно писмото с номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по този въпрос може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и да доведе до крайни решения относно участието ни в управлението", заяви Първанов.

Мандатът на настоящият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтича в края на годината. Преди няколко дни Бокова заяви, че не би се борила за поста, ако няма подкрепата на българската държава. 

Наскоро американско издание "Дипломатик Куриър" направи класация на обсъжданите номинации за поста. Според нея именно Бокова е с най-добри шансове да оглави световната организация.