Бившият министър на правосъдието Христо Иванов коментира в профила си във фейсбук днешния скандал с получения от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов sms от министър-председателя Бойко Борисов.

"Това не е скандал. Това е конституционна криза", написа Христо Иванов, който подаде оставка на 9 декември, след като Народното събрание не прие предложените от него промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

По-рано председателят на ВКС Лозан Панов показа пред членовете на ВСС и пред журналистите получено съобщение от номера на премиера Борисов, което гласи:

Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.”

ДОНОСНИК ОТ ВСС "ТОПИ" ЛОЗАН ПАНОВ ПРЕД ПРЕМИЕРА

Вероятно премиерът е препратил – нарочно или по невнимание, съобщение, което е било изпратено от участник в заседанието на ВСС. Кадровиците на съдебната власт обсъждаха доклада по „Яневагейт“ - според Етичната комисия, председателствана от Ясен Тодоров, няма нарушения. В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

„Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Чаналова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с смс-и, дори не със закони като в Полша", написа Христо Иванов.