ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ

Григор Димитров стигна до третата си голяма победа в тенис турнирите на АТП. Очакваният триумф на водача в схемата на турнира в Букурещ дори не е някаква изненада. Така само в продължение на половин година, Димитров спечели 3 турнира и е един от водачите по този показател въобще във веригата. Победите явно са част от плана по трупане на самочувствие, което ще го изведе до така жадуваната атака на победа от „Големия шлем”. А в Букурещ настилката бе червен клей, което е категоричното доказателство, че Гришо през тази година не е с нагласата да изиграе турнирите на „червено” за трупане на опит.

С новата си победа Григор стъпи пред прага на Топ 10 и на фона на резултатите на играчите преди него, това със сигурност ще стане факт още в следващия месец. В двата „Мастърс”-а, които предстоят до „Ролан Гарос”, той има да защитава сравнително малко точки, а дори само един четвъртфинал ще го катапултира далеч напред.

Самото съперничество на клей през този сезон се очертава като напълно непредсказуемо заради спорната форма на фаворитите. Рафаел Надал загуби коронния си турнир в Монако, а през тази седмица се провали с гръм и трясък и в Барселона. Джокович ще трябва да си връща спешно загубената форма, но по реалистично е от него да не се очакват върхови постижения на бавните кортове. Реалистично е Федерер да насочи амбициите си към „Уимбълдън”, тази настилка определено не е препоръчителна за неговия стил. Мъри е в явен упадък. Срещу останалата конкуренция Григор няма никакви комплекси. Ще се надяваме на жребия за „Ролан Гарос” да се размине с Рафа Надал до финала.

Удоволствието от победата в Букурещ бе удвоено от силното представяне на Мария Шарапова в Щутгарт. Победата й в Германия е сериозна заявка за успех и на големия френски турнир. Хубавицата спечели в Щутгарт елегантно "Порше" и загатна, че може да го подари на Гришо. 

Друг българин е близо до титлата

Ивайло Петев е напът да увенчае триумфалното си присъствие в кипърския футбол с шампионска титла. През уикенда неговият отбор АЕЛ (Лимасол) постигна драматична победа с 4:3, а прекият конкурент за титлата „Апоел” се подхлъзна неочаквано със загуба у дома от „Ермис Арадипиу”. И докрая на първенството, което е доста сходно като формула с българското, всяка нова грешка на „Апоел” ще е фатална. А враговете на кипърския гранд не му желаят доброто.

Така влезлият в световните хроники със събличането си Ивайло Петев, е на път да придобие и титлата на Кипър, след като в предишните два сезона го направи с „Лудогорец”. Подобно събитие ще е без аналог в цялата история на българския футбол. Само с български отбори са го правили Георги Василев и Димитър Димитров–Херо, но с тимове от две държави ще бъде единствено Ивайло Петев.

И всичко това Петев постига преди да е навършил 38 години. А съществува още една наглед фантастична прогноза. При сериозната вероятност Петев да се завърне в България като треньор на „Ботев” (Пловдив), има абсолютно реална възможност той и в четвъртия си сезон като треньор да стане шампион, при това с трети клуб.
Няма как да не поставим постиженията на Петев в графата феноменални. Но феноменален е и един друг българин, далеч

по-познат по света

Налага са мнението, че Димитър Бербатов направи драматично успешен ход с отиването си в „Монако”. С головете и блестящата си игра той буквално напусна компанията на футболистите с отдавна отминал зенит на славата. След като бе забравен във „Фулъм”, където и изявите му бяха твърде бледи, Митко експлодира във френското първенство. А малцина вярваха, че в него има още останал глад за голям футбол.

На 33 години светът все още е в краката на българския гений и все по-често новините и репортажите започват с описания за неговите подвизи. Проблемът е, че „Монако” разполага с Радамел Фалкао, който едва ли ще пожелае да остане резерва на Бербатов. За българската футболна слава си спомнихме в страстната седмица за големия футбол. Трябва да си припомним с гордост фактът, че българи са играли в 5 от 8-те актуални полуфиналисти в Шампионска лига и Лига Европа. Емил Костадинов в „Байерн”, Любо Пенев във „Валенсия” и „Атлетико”, Илиан Илиев в „Бенфика” и Валери Божинов в „Ювентус”. Макар и косвено доказателство за футболна значимост, този факт все още ни кара да се смятаме за футболна нация.