Тази вечер освен във Враца протести срещу убийството на 18-годишното момче Тодор Йорданов ще има и в София. Общественото недоволство ескалира в  две отделни акции, организирани в социалните мрежи. 

Първият от протестите ще е пред сградата на парламента. Обявеният начален час е 18.30 часа. След това в 19.30 часа ще има акция и пред Съдебната палата.

Протестът в 18.30 пред сградата на парламента е обявен под мотото "България е Враца", а призивът е:

"Носете камъни да направим ГРАМАДА в памет на Тодор и всички жертви на липсата на правосъдие и държавност".

Час по-късно софиянци се събират пред Съдебната палата, за да заявят, че не са съгласни с повдигнатите от прокуратурата обвинения за смърт по непредпазливост, при нанасяне на лека телесна повреда.

Така формулираното обвинение предизвика гневни реакции както сред гражданите, така и сред политически лидери. Председателят на ДСБ Радан Кънев обяви формулировката за абсурдна. Фейсбук е залят от коментари на стотици хора по темата. В мрежата се разпространява и петиция озаглавена - "Искаме доживотни присъди за убийците на осемнадесетгодишния Тодор". До момента подписалите са я над 14 000.

Също във фейсбук започна и акция "Аз съм Тодор" по аналогия с популярната след атентата срещу "Шарли Ебдо" преди година "Аз съм Шарли". 

По-рано днес по разпореждане на главния прокурор във Враца бяха пратени магистрати от Върховна касационна прокуратура. Те ще проверяват хода на разследването на убийството на 18-годишния Тодор и действията на органите на досъдебното производство по това дело. Предмет на проверката ще бъдат и твърденията на врачанския кмет Калин Каменов за осъществено изнудване спрямо него, както и реакцията на правоохранителните органи.

Тази вечер във Враца ще има нов протест от съучениците на момчето. Акцията е планирана като шествие по централните улици на града. Планира се множеството да премине през мястото на инцидента и да завърши на централния площад в града.

Снощи стотици врачани излязоха на протест пред полицията във Враца.