С масови съкращения и преструктуриране на всички нива столичната Военно-медицинската академия в София е успяла да стопи над 20 млн. лв. от задълженията си, похвали се директорът генерал-майор проф. Николай Петров. По думите му лечебното заведение се е разделило с около 300 души, но е запазило възнагражденията на останалия персонал и е успяло да се разплати с повечето доставчици на услуги.

Най-голямата болница в страната е и с едни от най-големите дългове, с които проф. Петров се бори още от встъпването си в длъжност. През май 2014 г. той завари задължения за над 130 млн. лв. и заполи за около 11 млн. лева. От тогава досега сумата е намаляла с цели две-трети, без да се променя обема дейност на лечебното заведение.

"Това е уникален резултат. Предприехме доста неща, които ще облекчат работата на ВМА и на екипите, ще бъдат решени доста несправедливости, които имаше спрямо нас през годините. Постигнатите резултати са със съдействието на премиера, на военния министър, на здравния министър, на министъра на финансите", коментира проф. Петров при честването на 25 г. от създаването на Клиниката по ендоскопска хирургия в болницата и откриването на чисто нова операционна в нея.

Само ще припомним, че само за втората половина на 2014 г. лечебното заведение спести близо 25 млн. лв. разходи, като прекрати съществуващите неизгодни договори с фирмите, осигуряващи ремонти, охрана, поддръжка на апаратура и прочие. За да не харчи допълнително дори откри собствена кухня и перално помещение. В резултат на реформите успя да убеди правителството да й отпусне 20 млн. лв., с които покри друга част от задълженията си. Общата сума към момента е със 75 млн. лв. по-малко и възлиза на 31 800 000 лева. Болницата дължи пари на около 40 фирми, като само към една от тях дългът е от 20 млн. лева.

"Много се надявам тази година да се преборим и с този остатък от дълга, но това зависи и от нашата работа, защото по отношение на намаляване на разходите, ние вече почти употребихме всички лостове. През 2016 г. ще се опитаме да изкараме повече приходи", поясни проф. Петров и добави, че от тази година спешната и психиатричната помощ във ВМА ще се заплащат от МЗ, както и че се въвежда услугата "избор на екип".

Другата добра новина дойде от военния министър Николай Ненчев, който лично се ангажира да осигури възможност на лекарите с офицерско звание да полагат извънреден труд. С промени в законодателството тази несправедливост ще бъде отстранена, обеща Ненчев.