Експериментално кино около Камю, Бодлер и Кортасар представя четвъртата вечер на инициативата „Късо кино в ДНК“. Тя ще се проведе на 20 януари (сряда) от 19,30 часа. Изданието на платформата за премиери и представяне на български късометражни заглавия този път показва продукция на екип BKKB Films – артистите Биляна Кирилова (Billy Noir) и Борис Кънчев (Bob Psillo).

В ДНК зрителите ще видят девет филма – черно-бели и цветни. Сред тях има проекти по пиеса на Албер Камю, по поема на Хулио Кортасар, както и един посветен на процеса срещу „Цветя на злото“ на Бодлер. Гледаме още филми по стихове на Мария Македонска и на Ал. Кочетков, по записи на Делия Дербишир, както и репортаж за нахлуването на плъхове в Европа.

BKKB Films работят в областта на киното, видеото, концептуалната фотография и колаж, пърформанс. Имат над 20 късометражни филма, заснети в България и чужбина. Много са отличени с различни награди, включително за режисура и най-добър филм, и на чуждестранни фестивали. Били са селекционери на английския фестивал за късометражни филми – Watersprite Film Festival 2015 и част от младежкото жури (като носители на награда за най-добър филм на фестивала – Cinemadamare 2014) за късометражната секция на Venice Film Festival 2014.

Биляна Кирилова и Борис Кънчев са автори и модели на няколко концептуални фотосесии, както и актьори в късометражните филми/клипове на свои колеги от България и чужбина.

Билетите за „Късо кино в ДНК” са на цена 6 лв. и може да се закупят на касите на Билетен център-НДК и на място половин час преди началото на събитието (вход срещу фонтаните в подлеза на НДК).

Вижте пълната програма на четвъртата вечер „Късо кино в ДНК“:

Първата част от селекцията е черно-бяла

Недоразумението (00:11:14)

Филм по едноименната пиеса на Албер Камю. Иронична версия на класическата тема за разпознаването на брата, залегнала в мита за Електра и в библейския сюжет за завръщането на блудния син.

The Dreams (experimental) (00:08:09), премиера

Сториборд на клaсически кошмар, по записи на Делия Дербишир.

Don’t Ever Part With Ones Who Need You (fiction) (00:04:39), премиера

Изповед, признание, клетва… за любов, дори и отвъд смъртта. Филм по поемата на Ал.Кочетков – „Балада за одименото купе“.

Made In Europe(documentary) (00:04:34), премиера

Това е репортаж. Европа се пълни с плъхове.

Втората част от селекцията е цветна

Fiore Del Male (fiction) (00:10:03), премиера

„Сърцето ми е изгубено, звярът го изяде”. Филм за процеса срещу книгата на Шарл Бодлер – „Цветя на злото”, базиран на записки по случая и поеми от книгата.

Buenas Noches Che Bandoneon (fiction) (00:04:16)

„Музика! Меланхолична храна за нас, които живеем от любов”. Една жена на среща с Любовта, по едноименната поема на Хулио Кортасар.

Имало едно време (experimental fairytale) (00:05:48), премиера

Имало едно време риба, гущер, октопод и момче. Октоподът завъртял се в чиния, риба плува в чемшир, а гущерът оказал се плешив. Приказка без поука, за деца на всякакви възрасти.

Сълзи от небосвода (animation) (00:03:26)

Филм за важните наща в живота, за майка, която губи сина си по пътя към успеха.

Валс на картали (experimental) (00:07:06), премиера

Филм за вещите и маниите на момиче и момче. По стихове на Мария Македонска.

Площад Славейков