Точно това не го бяха правили от Red Bull - каране на болид от Формула 1 по ски писта. Направиха го, при това трасето е култово - онова, на което върви митичното спускане в календара за Световната купа. Наричат го "Щрайф".

Автомобилът е от шампионския за Red Bull сезон във Ф1 през 2011 г. Пилотът е 18-годишният Макс Верстапен, който през миналата година дебютира за "Торо Росо" в надпреварата, в която се прослави неговият баща Йос.

Болидът е снабден със специални зимни гуми "Пирели" с шипове и вериги. Пистата пък е отцепена и специално пригодена - обяснимо не е същата като за спускане. Има и публика - към 3500 души.

Събитието, разбира се, е с рекламна цел - промотира Гран При на Австрия във формулата през 2016-а. 

Спускането на болида бе отложено с един ден заради обилен снеговалеж в австрийските Алпи. Макс измина с болида 1,6 километра, а температурата на въздуха бе минус 13 градуса по Целзий.

"Беше страхотно изживяване, забавлявах се, каза Верстапен след успешния опит. - Да държа колата в пистата бе голямо предизвикателство за мен." 

Верстапен действително обича подобни начинания - достатъчно смел е. "Ред Бул" и "Торо Росо" още не са показали официално болидите си за новия сезон. Австрийската компания бе пред отказване от формулата, но реши да остане в комерсиалния спорт.