"Има разделение между властите. Това не изключва съдействието между тях. При SMS-ите ние виждаме едно общение , което преминава в обладаване на тези власти. Едно е да поканите девойка на кафе, а друго е да я обладаете".

Така преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Кристиян Таков коментира пред БНТ скандала с SMS-а, изпратен до премиера Бойко Борисов, с който го информират за хода на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Този SMS бе препратен от Борисов на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Лесно е да кажем, че премиерът е виновен. Не е само той. ВСС става на крака, когато изпълнителната власт неканена влиза, предава тази съдебна власт. Когато премиерът влиза на частно парти е възпитано да станете, но когато влиза в друга власт, не може да се става на крака. Не вярвам на Борисов, че SMS-а е писан от член на ВСС. Премиерът трябва да каже кой е той, а не да потъва в гордо мълчание", каза още Таков.

Според него от две десетилетия хората страдат от безнадежно усещане за дълбока несправедливост.

"Защо хората се чувстват нещастни? Мога да подозирам само, има няколко фактора. Това е усещането за безнаказаност на злото. В България път не се дава на добрите. Дава се път на удобните, а те твърде често са некадърните. Следват лоши резултати. Кадърните са солта на земята. И когато получаваме лоши резултати, 2 милиона българи напускат България", каза още Таков.

Според него хората се чувстват нещастни не заради материалните условия за живот.

"Ние не обичаме да спазваме правила, но те са тотално сринати. Живеем по тази причина в страх и безнадеждност, че доброто няма да победи. Държавата ни се тресе от огромни скандали. Преди Коледа охраната на Местан бива свалена в странен момент, изникна криза с "Овергаз". Сега се оказва, че тази криза е разрешена и никой не разбира как. Три убийства около Нова година, неизброимо количество побои. Това създава усещане за хаос", каза Таков.

Той изтъкна, че справедливостта се гарантира от държавните органи и прокуратурата трябва да се реформира.

"На Христо Иванов му беше казано, че там реформа няма да има. Тя се държи като подплашен бабаит. Лашка се от най-лекото до един от най-тежките квалифицирани състави. Това е продиктувано от група хора, която иска справедливост. Прокуратурата се е подплашила. Такава прокуратура, която се влияе от хората, това е страшно. Ако тълпата иска смърт? Това е опасен разпад на институциите. Кой да противодейства? Държавните институции не осигуряват справедливост? И хората ще искат да вземат това в свои ръце. Може да стане страшно. Скандалите през последните 20 дни са в повече за всеки нормален мозък. Има усещане за безредие".

Това каза още Таков.