Бившата съдийка Румяна Ченалова заяви пред Би Ти Ви, че има информация, че магистрати са били водени при депутата от ДПС Делян Пеевски преди да бъдат назначени.

"Скоро научих от мой близък приятел и колега, че определени магистрати са водени при него (Делян Пеевски)", каза Ченалова.

И поясни, че магистратите били представени пред Пеевски от кмета на един областен град. Ченалова отказа да каже кой е града и кои са магистратите.

"Не вярвам, че ще има реакция на всичко това, което говоря", убедена е Ченалова.

Румяна Ченалова.

Тя се оплакала от главния прокурор Сотир Цацаров и от Делян Пеевски на няколко европейски институции.

Бившата съдийка каза още, че не вярва на Висшия съдебен съвет и на етичната комисия заради непоследователността на тяхното поведение по отношение на определени магистрати.

Ченалова коментира и скандала с SMS-а, пратен на Бойко Борисов, който го информира за решение на заседание на ВСС. Този SMS бе препратен от Борисов на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, което предизвика скандал.

Според Ченалова SMS-ът е пратен или от Ясен Тодоров, или от Димитър Узунов.

"Те са най-близките хора на Бойко Борисов. Факт е, че премиерът го изпраща на шефа на ВКС, вероятно не очаквайки той да огласи този факт. Този ВСС вече е дискредитиран. ВСС трябва да се състои само от магистрати. В него нямат място представители на парламентарната квота. Това е намеса в работата на ВСС", посочи Ченалова.

Тя каза, че се чувства жертва на скандала, в който бе замесено нейното име, известен като "Две каки си говорят". Този скандал избухна покрай изтекли записи от нейни разговори с бившия шеф на СГС Владимира Янева.

"Владимира Янева ми каза: Румяна, трябва да има жертва", обяви Ченалова.

Това станало след като френският посланик заяви, че у нас има "гнили ябълки" в съдебната система. Тя била сигурна, че след изявлението на Дьо Кабан, свързано с дело, което тя води, ще бъда "опраскана", защото нито една институция не я е защитила. И зам.-шеф на съда й казал, че е нужна жертва.