Регионалният министър Лиляна Павлова упрекна омбудсмана Мая Манолова, че заблуждава хората с идеята си за въвеждане на евтина еднодневна винетка. Критиките си Павлова отправи пред Дарик радио.

Министърката обясни, че в страните, където е въведена винетна система за ползване на пътищата, еднодневен стикер няма. Причините за това са редица, включително икономически, сред които са разходите за отпечатване.

"Може би е недоразбрала, но ние ще й го разясним и заедно ще намерим най-доброто решение. Ние вече сме взели решение, променихме закона за въвеждането на електронни винетки и тол система", каза Павлова.

Тя допълни, че това ще се случи най-късно до две години, като амбицията е да се осъществи и по-рано. Ще се въведе електронна винетка за автомобилите, а големите камиони ще плащат за изминат път с тол такса, като това ще може да става с SMS, онлайн и т.н.

"Когато се въведе електронна винетка, всеки ще може онлайн да си купува стикер и ще се отчита в система. С въвеждането на електронната винетка годишният стикер вече няма да важи за период от една календарна година, а за период от 12 месеца", обясни Павлова.

Регионалният министър каза още, че всички пътища са почистени и проходими при зимни условия.