Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предлага да се увеличи числеността на полицаите по улиците на немските градове, а също по възможност да се задейства Бундесвера (въоръжените сили) вътре в страната, за да се гарантира сигурността в Германия.

Идеите си той излага в интервю днес във в. „Зюддойче цайтунг“. Съгласно конституцията на ФРГ вътре в страната армията може да оказва помощ от административен и логистичен характер, например при настаняване и регистрация на бежанци, при доставката на хуманитарни товари в зони на бедствие. Колкото до гарантиране на реда, с това се занимава полицията. Може да се създаде такава ситуация, когато силите на федералната и регионалната полиция ще са изчерпани. Всяка друга страна в света при екстремен случай би задействала войници, отбелязва Шойбле, цитиран от БГНЕС.

Трябва да си зададем въпроса защо почти всички други европейски държави имат право да прибягват до помощта на въоръжените си сили, а ние не – казва министърът и добавя: Трябва да създадем правова основа за задействане на Бундесвера. Шойбле вече предложи подобно нещо, когато бе министър на вътрешните работи.

Сред другите негови по-радикални инициативи са да се забрани използването на интернет и мобилни телефони на хора, които може да представляват потенциална опасност за сигурността, а също да се поставят под контрола на полицията средствата за връзка и жилището на заподозрените.

В същото интервю за „Зюддойче цайтунг“ Шойбле смята за целесъобразно да се въведе допълнителна такса при продажбата на бензин и от този източник да се финансират мерки за преодоляване на миграционната криза в Европейския съюз. Казвам, че ако средствата от европейския и националните бюджети са недостатъчни, то тогава нека, например, да се споразумеем да повишим с определена сума таксата върху литър бензин. Така ще имаме средства за борба с бежанския проблем на европейско равнище.

Трябва да защитим външните граници на шенгенското пространство, казва още Волфганг Шойбле. При решаването на тези проблеми не трябва да отстъпваме заради ограничените средства, заявява той.