ФИЛИП АНФТ

Малката бяла черква в центъра на Москва е едва забележима - сгушена е между стъклените фасади и многоетажните жилищни блокове, отстояща само на няколко крачки от блестящите витрини на булевард Тверски.

Пред вратите на черквата повече от сто души чакат на опашка да получат храна за бедни. По външния вид на много от тях веднага се забелязва, че се бездомници: облечени са в износени зимни палта, на лицата им е изписана умора, някои от тях влачат със себе си цялата покъщнина, побираща се в една количка. Времето е студено, термометърът в Москва е паднал до минус 15 градуса.

Един от чакащите на опашката е Иля - около 50-годишен мъж, облечен в червен анорак и с черна шапка на главата. Наскоро той е загубил работата си. "Бях тапицер, но сега съм безработен. Не ми остава нищо друго, освен да идвам тук. Слава богу, че има такива инициативи в помощ на бедните и гладните", казва той. Иля спада към една нова група нуждаещи се от помощ руснаци. Това са хората, които са изпаднали от системата вследствие на сегашната икономическа криза в Русия.

Инфлация и скъпотия

Безработният Иля: "Добре, че има
такива инициативи".

Руската икономика буксува. Ниската цена на петрола на световните пазари е отрова за финансите на страната, която разчита главно на износа на суровини. Петролът и природният газ са двата най-важни източника на приходи. Санкциите на Запада - заради анексията на Крим - както и руските ответни санкции само усложняват икономическото положение. Руският финансов министър Антон Силуанов вече обяви, че държавните разходи ще бъдат съкратени с 10 процента. Президентът Путин обяви икономическата криза за преодоляна, но над половината руснаци очакват положението им да се влоши още. Това показват резултатите от последните социологически допитвания. Инфлацията се покачва, а рублата се обезцени спрямо долара и еврото. При хранителните стоки поскъпването е сериозно - между 13 и 30 процента спрямо края на 2014 година, по данни на статистическата служба в Москва.

Когато малката църква в центъра на Москва отваря врати, започва блъсканица - всеки иска да стигне пръв до храната. Доброволци им помагат и често заговарят някои от нуждаещите се. Наталия Маркова организира раздаването на храната за хуманитарната организация "Приятели от улицата". Тя също е забелязала, че общата ситуация се е влошила, а броят на нуждаещите се е нараснал.

"Тази година идват повече хора от обикновено. Мнозина от тях имат покрив над главите си и дори някаква работа, но печелят толкова малко, че трябва да ги подпомагаме с храна", казва тя за ДВ.

Денис: "Храня се колкото ми стигат парите".

Като Денис, който разказва как по-рано живеел на улицата, но междувременно малко му потръгнало и сега работи като куриер. С тази работа той можел да си позволи малка стая под наем, но наемът е прекалено висок.

"Храня се колкото ми стигат парите - понякога два пъти, нерядко обаче и веднъж на ден. Без помощта на тези хора тук съм загубен", признава той.

Много виновни, Путин не е сред тях

Ако попитате посетителите на тази социална кухня кой е виновен за тази мизерия, ще получите най-различни отговори. Някои подозират за това "тъмните сили в правителството", други - "безсърдечната икономика". Администрацията е виновна, защото забрави бедните, казват трети. "Никой не се грижи за хората без пари", казва с горчивина Карина.

Никой обаче не е склонен да подозира Путин за сегашните проблеми:

"Той е добър президент, но не може да се грижи за всичко", добавя Карина.

Статията препечатваме от Дойче Веле.