Испания все повече се доближава до немислимата съвсем доскоро широка коалиция.

Тя ще бъде без радикалната левица "Подемос" ("Можем").

Консервативната Народна партия (НП) е готова да преговаря със социалистите и с новата парламентарна сила "Сиудаданос" ("Граждани") за създаването на стабилно правителство и предотвратяване на опитите за отцепване на Каталуня, съобщи в. "Ел Мундо". Новината дойде днес - в деня, в която крал Фелипе VI започва срещите си с лидерите на 15-те влезли в парламента партии.

Всички се опитват да намерят изход от политическата криза, създала се след изборите през декември 2015 г. Най-много гласове взе управлявалата дотогава с абсолютно мнозинство Народна партия на премиера Мариано Рахой. Сега обаче никой не взе достатъчно гласове и ситуацията е патова.

Най-големи тревоги будеше "Подемос" - еквивалент на гръцката радикална левица СИРИЗА. Тази партия се класира трета, но й трябва коалиция поне с две партии.

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), която е главната опозиционна сила, изглеждаше склонна за коалиция с "Подемос". Лидерът на радикалите Пабло Иглесиас обаче подкрепя провеждането на референдум за отделяне на Каталуня. А социалистите са категорично против.

Съвсем естествено, консерваторите са за запазване на целостта на Испания. Такава позиция споделя и "Сиудааданос". Тази партия черпи от либералната и социалдемократическата идеология. Тя завърши четвърта на изборите.

Веднага след изборите Рахой категорично отхвърли възможността за коалиция със социалистите. Явно обаче той е осъзнал каква е реалността.

НП е готова да преговаря със социалистите дори по въпроси, по които двете партии бяха на коренно различни позиции в предишния парламент. Такива са трудовата реформа, Законът да подобряване на качеството на образованието и Законът за сигурността на гражданите. Това споделят пред "Ел Мундо" източници от партията на Рахой.

Премиерът е очертал само няколко червени линии, които няма да престъпи на никаква цена, добавят източниците. Става дума за териториалната цялост на Испания, националния суверенитет, членството н ЕС и борбата с тероризма.

Очаква се Педро Санчес и лидерът на "Сиудаданос" Албер Ривера да дадат положителен отговор. Почти със сигурност те ще кажат "да". Защото дори противниците на Мариано Рахой признават, че под негово ръководство в периода 2011-2015 г. Испания отбеляза ръст и започна да излиза от кризата. Тя бе една от най-пострадалите от световната рецесия страни.

Иберийското кралство започна да се изправя на крака с цената на сурови икономии. Те бяха наложени от кабинета на Рахой и посрещнати на нож от социалистите. "Подемос" иска да ги отмени изцяло.

По-голяма ясност за бъдещия кабинет ще има в петък, когато крал Фелипе VI ще се срещне с лидерите на четирите главни парламентарни сили - НП, ИСРП, "Подемос" и "Сиудааданос". Срещите му днес започват с ръководителите на малките регионални формации.

Вероятно в петък или идната седмица монархът ще номинира новия премиер.