СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Германски командоси от Бундесвера и полицията са готови за щурм в Славянск. Целта е да освободят заложниците, взети миналата седмица в плен от хора на сепаратиста Вячеслав Пономарьов, самообявил се за кмет на украинския град.

В подземието на сградата на местната държавна сигурост са хвърлени 6 наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Четирима от тях са германци. Всички са обявени за военнопленници. Те бяха предствени от Пономарьов вчера пред журналисти. Явно под диктат заложниците обявиха, че били гости на самообявилия се кмет, както и сам той твърди. Днес самозванецът се закани, че няма да ги пусне, докато Евросъюзът не вдигне санкциите срещу Русия.


Под пълна бойна готовност са командоси от спецподелението на Бундесвера KSK (команда спецсили) и на МВР GSG 9 (поделение 9 за защита на границите).

Решение за начало на операция за освобождаване на заложниците може да даде само Националният кризисен щаб – ръководствата на външно и вътрешно министерство и канцлерството. 

Това ще стане, ако се появи заплаха за живота на заложниците”, каза вчера експертът по отбрана Флориан Хан.

Спецподелението на Бундесвера KSK е сформирано през 1966 г. Личният състав е от 1100 мъже под пагон. За да бъдат приети, те преминават през изпитания – трябва да са в състояние да изминат 7 км с 20-килограмова раница за 52 минути, да преплуват облечени и със снаряжение 500 м за по-малко от 15 минути. 

Одобрените кандидати преминават двегодишно сурово обучение – ръкопашен бой, безпогрешно приземяване с парашут, спускане по въже от хеликоптер, взривяване на обекти и оцеляване при тежки условия в планина, джунгла и пустиня. Справят ли се, командосите получават статут Combat Ready (напълно готови за акция). Основната им задача е освобождаване на заложници във вражеска среда, както и залавяне на терористи.

Германски рамбовци по време на тренировка

GSG 9 е основано през 1972 г. и е на подчинение на МВР. Численият състав е 150 души, които се набират сред най-опитните полицаи. Те не  бива да носят очила и да страдат от алергии. Височината им не може да е под 165 см, а максималната възраст при постъпване е 24 години. Предимство имат парашутисти, специалисти по взривове, снайперисти и водолази.

При приемните изпити кандидатите за командоси трябва да пробягат 100 м за максимум 13,4 секунди. Изминават се дълги преходи. Следват психотестове, точна стрелба и всичко това при липса на достатъчен сън. Едва 15 на сто от кандидатите издържат изпита.

Мъжете от GSG 9 са специално обучени за ръкопашен бой и завземане на сгради с цел освобождаване на заложници.