15-годишно момиче спаси шофьор на тролейбус в Стара Загора. Мъжът припаднал, докато бил зад волана на превозното средство, разказва БГНЕС.

За благородната си постъпка възпитаничката на Спортното училище "Тодор Каблешков" бе наградена от ръководството на училището, предава кореспондентът на БГНЕС от града на липите.

Мария Стоилова е ученичка в 9-и клас. Момичето живее в дом за деца лишени от родителски грижи „Мария Тереза”.

В петък, заедно със съучениците си се качва на тролейбус, за да отидат на тренировка. В движение на шофьора на тролея 43-годишният Филип Тодоров му прилошава и превозното средство застава перпендикулярно на пътя. Кондукторката вика за помощ. Пътниците изпадат в паника. Мария се намира най-отзад, избутва всички и отива до шофьора. Вижда, че той е паднал в безсъзнание на волана. Удря го, но той не реагира. И тогава момичето се сеща, че мъжът може си е глътнал езика. Успява да отвори устата му и да извади езика. Мария разказва скромно за преживяното.

"Качих се в тролея за тренировка, бързах. Една жена се развика, каза, че на шофьора му става лошо. Тогава видях, че ченето му е затворено, устата, дръпнах му езика и му дадох вода", резюмира простичко случилото се момичето.

През това време пътниците извикали и линейка, но ученичката вече била успяла да свести шофьора. След това продължила по пътя си за тренировка.

За храбрата си постъпка Мария получи грамота от училището и благодарностите на спасения мъж. Момичето ще получи и безплатна карта за градския транспорт.