Глен Фрей, 67-годишният китарист на „Ийгълс“, е починал в понеделник, съобщиха от групата. Смъртта е настъпила вследствие на усложнения, произтичащи от ревматоиден артрит, колит и пневмония.

„Няма думи, с които да изразим нашата мъка, нито да опишем любовта ни и уважението за всичко, което ни е дал“, написаха членовете на неговото семейство и колегите му от групата.

„Ийгълс“ са една от най-популярните рокгрупи през 70-те години, с редица хитове, сред които и прочутата песен Hotel California през 1976-та.

Фрей основава „Ийгълс“ през 1971 г. заедно с Дон Хенли, Бърни Лийдън и Ранди Мейснър. Фрей е съавтор на „Хотел Калифорния“ заедно с Хенли и е композирал още няколко от най-хубавите им песни като Heartache Tonight и Lyin’ Eyes. Групата е продала над 150 милиона албума по света, като Hotel California и колекцията с най-великите им хитове са сред най-продаваните албуми в историята на рока.

Рок гиганти

„Ийгълс“ бяха сред гигантите на рока през 70-те. Може да нямаха динамиката на „Лед Цепелин“ или преплетените взаимоотношения на „Флийтуд Мак“, но те доминираха радиоефира, пише музикалния репортер на Би Би Си Марк Савидж. Хитовете им разливаха по всички средновълнови станции безупречните си хармонии, докато FM станциите въртяха по-дългите албумни версии на парчетата.

Фрей бе един от основните автори на песните на групата, двамата с Хенли бяха като Ленън и Маккартни в американски вариант. С Джаксън Браун се подписаха под пробива им с Take It Easy, песен толкова безгрижна, колкото подсказва и заглавието й. Но по-късните сингли като Take It To The Limit и Hotel California, бяха резултат на общи усилия, като двамата фронтмени си разделяха вокалните задължения – мекият глас на Фрей осигуряваше перфектен контрапункт на дрезгавината, която предлагаше Хенли.

В САЩ пет сигнала и четири албума на „Ийгълс“ стигнаха до първото място в класациите, а техният Greatest hits продаде над 30 милиона копия.

„Тези факти звучат изумително, човек може да откачи – каза Фрей пред списание „Ролинг Стоун“ през 2012 г. – Но докато продължавам да си хвърлям сам боклука, да чистя след кучетата и да водя децата на училище, имам перспектива.“

Въпреки това, в самото начало на 80-те успехът взе своето от групата. Фрей обясняваше раздялата с две думи – Hotel California – високите очаквания и силният натиск доведоха до разпада.

През 1980 г. Хенли произнесе прочутите думи, че „Ийгълс“ ще се съберат отново, „когато адът замръзне“. Четиринадесет години по-късно „Адът замръзна“ (Hell Freezes Over) стана заглавието на албума, с който „Ийгълс“ са завърнаха в бизнеса, а старите приятели отново свириха и пяха заедно.

Хенли коментира така вестта за смъртта на Фрей:

„Той беше като брат за мен, ние бяхме семейство – и като повечето семейства ние имахме някои спорове. Но връзката, която изградихме преди 45 години, никога не прекъсна. Дори през 14-те години, когато „Ийгълс“ бяха разделени.“