Падащите цени на петрола са вече по-голяма заплаха за Русия от НАТО и "Даеш" ("Ислямска държава"), съобщи Нюз.Ру.

Това става ясно от редактирания вариант на Стратегията за сигурност на Русия за 2016 г.

И първоначалният, и пренаписаният вариант на Стратегията са одобрени от президента Владимир Путин. Редактираният документ е с дата 31 декември 2015 г.

В предновогодишния вариант главна заплаха за Русия е "Даеш", а главни врагове - САЩ и съюзниците им. Заплаха за националната сигурност бяха разширяването на НАТО и приближаването му към границите на страната, както и инспирирането отвън на "цветните революции" в бившите републики от СССР.

Сега обаче главните заплахи вече са ниската конкурентоспособност и зависимостта от износа на суровини. Като важна задача на държавата е посочено отстраняването на дисбалансите в икономиката.

Главните национални заплахи са вече в икономическата сфера. Освен споменатите вече, към тях спадат също силната зависимост от външноикономическата конюнктура, изоставането в разработването и внедряването на перспективни технологии, небаалансираността на националната бюджетна система, недостатъчният обем ресурси за кредитиране, незащитеността на националната финансова система и други.