Държавите от ЕС са се споразумели да отделят 179,3 милиона евро за строеж на газопровод между България и Австрия през Румъния и Унгария, съобщи днес Европейската комисия.

Парите са част от по-голям пакет от 217 милиона евро за финансиране на енергийна инфраструктура за сметка на фонда "Свързване на Европа"Те са предназначени за строителни работи на румънска територия.

Интерконекторът,  свързващ газовите мрежи на четирите страни, е част от списък от общо 15 проекта, 9 от които са в преноса на газ (207 милиона евро) и шест -  в преноса на електричество (10 милиона евро). Той минава по маршрута на изоставения преди четири години проект за газопровод "Набуко" в европейската му част.

Списъкът включва и 850 000 евро за проучване за рехабилитация, модернизация и разширяване на газопреносната мрежа в България, които ще подобрят връзките със съседните страни.

"Набуко" трябваше да пренася газ от Азербайджан през Турция, България, Румъния и Унгария до Австрия. Но международният консорциум за проучване и експлоатация на азерското находище "Шах Дениз - 2" в Каспийско море избра алтернативния маршрут на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод (т.нар. ТАП-ТАНАП), който от Турция се отклонява през Гърция към Италия. За него в цитирания списък са отделени 2,2 милиона евро за проучване, като е посочено, че в проекта е включен и Туркменистан.