СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН -  Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер отпразнува снощи в компанията на Владимир Путин 70-годишнината си. Прегръдката им е отровна, коментират германските медии.

Шрьодер навърши 70 г. на 7 април. Тогава той отбеляза двойно юбилея си – в родния Хановер и с прием в Берлин. 

В понеделник вечер юбилеят е бил честван на патерица в  Юсуповския дворец в Санкт Петербург в присъствието на най-известните руски бизнесмени. Освен от Путин, юбилярът е бил поздравен от шефа на “Газпром” Алексей Милер.  На събитието е бил и министър-председателят на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания Ервин Селеринг, съпартиец на Шрьодер.

Алексей Милер пристига на тържеството.

Когато беше в активната политика, Герхард Шрьодер беше майстор на самоинсценировката. Ето защо той би трябвало да знае каква реакция ще предизвика снимката на прегръдката му с Путин, направена от фотографа Анатолий Малцев. В разгара на украинската криза за кой ли път Шрьодер е в центъра на коментари заради едно мъжко приятелство”, коментира “Зюддойче цайтунг”.

“Конфликтът в Източна Украйна заплашва да ескалира, а бившият ни правителствен ръководител празнува рожден ден с Владимир Путин. Така той прави германската външна политика за смях”, отбелязва “Шпигел”. Човек не можел да избира роднините си, но подборът на приятелите бил в негова власт. “Шрьодер дълбоко се заблуждава, ако смята, че може да се държи така, като че ли нищо не се е случило в Украйна. Федералното правителство, в което участва и неговата партия, полага огромни усилия да възпре Путин в опитите му да налага в Източна Европа политика на хегемония, налагана от жажда за величие. В тези времена ексканцлерът би следвало да се държи на известно разстояние”, продължава “Шпигел”. Шрьодер можел да си е приятел с Путин, това била “тяхна бира”, но прегръдки и празненства в Санкт Петербург в сегашните времена били проява на лош вкус.

“Шрьодер по-най-опасен начин взривява курса на външния министър и негов съпартиец Франк-Валтер Щайнмайер в опитите му да се реши кризата в Украйна”, заяви днес Катрин Гьоринг-Екард, шефка на парламентарната фракция на зелените.

Шрьодер чака Путин.

Шрьодер е пристигнал пръв пред двореца и чинно е изчакал приятеля си Путин. След това двамата са присъствали на приема в чест на рожденика Шрьодер,  даден от “Северен поток” АД. Ексканцлерът е председател на Съвета на акционерите. Той пое този пост в края на 2005 г., след като загуби общите избори. Сега той заработва годишно 1 милион евро, над 4 пъти повече от възнагаждението на канцлера, твърдят осведомени. На негово разположение са и 8 лимузини от висш клас заедно с шофьорите.

Лимузината на Путин пристига.

Германците обвиниха ексканцлера в недопустима меркантилност. Той пък нарече Путин “кристално чист демократ”.

Въпреки призивите да замълчи, Шрьодер  публично застана на страната на приятеля и благодетеля си Путин при украинската криза.  По време на събитията в Крим Шрьодер заклейми всеки, който сочел с пръст Путин. Като мислещ човек от гледна точка на историята руският президент изпитвал оправдани страхове от изолация на страната му, но това не било повод да бъде укоряван. 

През март Шрьодер обвини ЕС в лош кризисен мениджмънт и в недопустими грешки спрямо поведението си към Кремъл. Европа не била наясно с региона и така тя сама тласнала Крим към криза.

“Естествено, че случилото се в Крим е в нарушение на международното право. Но аз като канцлер също го наруших, когато през 1999 г. допуснах участието ни в мисия на НАТО в бивша Югославия и то без мандат на Съвета за сигурност на ООН”, е позицията на Шрьодер.