"Вероятно базовата цена на тока на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) ще пада. Такива са моите очаквания", заяви  пред Клуб Z енергийният експерт и бивш шеф на НЕК Иван Хиновски, потърсен за коментар на данните от първата реална сесия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

По време на днешната търговия бяха постигнати цени между 44.03, 44.05 и 44.07 лв./MWh, а общите търгувани количества за утрешна дата бяха 4369.20 MWh.

Данните на борсата показват, че най-малките почасови количества са по 72 MWh за 4-тия и 5-тия час на 20 януари, а най-големите – 239 MWh в 6-тия час на деня.

"Постигнатата цена по време на първата сесия на БНЕБ е малко над тази на европейските борси. Днешният ден до известна степен бе упражнение, при коети и офериращите и купувачите бяха твърде плахи", добави Хиновски.

Според него през следващите дни трябва да се очаква поевтиняване на базовата цена на електроенергията (която се предлага по време на целия ден) до около 40 лева за мегаватчас и поскъпване на пиковата, оферирана в часове на активно потребление.

"Борсата стартира с двойно по-ниски обеми от очакваните и е трудно да се направи обобщение. Количествата ще се увеличават. Със сигурност всеки ден ситуацията ще е различна и ще се променя. Например, ако започне да се топят снеговете, цените ще паднат заради свръхпредлагане на ток от ВЕЦ-ове, а при поява на голям купувач - може да се случи обратното", обясни Хиновски пред Клуб Z.