Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия след победа с 3:1 сета (6:3, 4:6, 6:2,7:5 ) над аржентинеца Марко Трунхелити (№210 в света). Така най-добрият ни тенисист си осигури среща със световния номер 3 и носител на 17 титли от Големия шлем – Роджър Федерер. Швейцарецът стигна до този етап на надпреварата след категорична победа с 3:0 над Александър Дългополов.

Това ще бъде пети двубой между Гришо и Федерер, като българинът все още очаква мига, в който ще победи своя идол. Двамата се срещнаха за последно преди две седмици на турнира в Бризбейн. Тогава Григор показа страхотна игра, но отстъпи с 1:2 сета.

Днешният мач определено не блестеше с изключително качество на играта, но най-добрият ни тенисист постигна целта си – победи в тренировъчно темпо и си осигури среща с Маестрото.

Григор спечели първата част безпроблемно след ранен пробив за 2:0. Аржентинецът не успя да върне изоставането и след близо 30 минути игра българинът поведе със сет аванс. След лежерното начало, Григор се отпусна и разконцентрира. Играта му забоксува,в първия си сервис гейм поведе с 40:0, след което загуби пет поредни точки и буквално подари пробива на опонента. В средата на частта брейкът бе върнат за 3:3, но стабилността на Гришо трая кратко и той отново сдаде подаването си, което този път означаваше и край на сета.

В третата част Димитров диктуваше темпото на корта. Осигури си комфорт след два брейка и предимство в резултата за 4:1. До края отпусна само един гейм на съперника.

Българинът и аржентинецът печелеха срванително лесно подаванията си в четвъртия сет, което доведе до равенство в геймовете за 5:5. Все пак в края на сета разликата в класите беше очевидна и Димитров си осигури шанс за брейк с изящен форхенд по диагонала, материализиран с невероятен минаващ удар. Получил възможност да сервира за спечелването на мача, Гришо бе безупречен и след повече от 2 часа и 30 минути игра се поздрави с крайната победа.