Върховна административна прокуратура не е спирала употребата на доставените от Турция ваксини, увери Министерството на здравеопазването в отговор на съмнителни публикации в някои онлайн медии. Късно снощи няколко сайта едновременно съобщиха, че проверяващите органи са изпратили уведомителни писма до министерството и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), за да се забрани използването на дарените от южната ни съседка петвалентна ваксина "Пентаксим" и ваксината срещу Хепатит Б "Еувакс".

"Няма такова писмо и няма как да го получим. Първо, "Пентаксим"-ът е в националния имунизационен календар и е разрешен за употреба в цяла Европа. Второ, "Еувакс"-ът изобщо не е пускан и няма как да се спре нещо, което не е пуснато в употреба. Имаше и някакви публикации, че ДАНС били влизали в склада на Министерството на здравеопазването. Не, ИАЛ ходиха, и то за втори път, за да броят ваксините срещу Хепатит Б и всеки път установяват, че няма използвани от тях. Тази ваксина трябва да има разрешение от ИАЛ - така се процедира всеки път. След като няма такова решение, тя не е използвана", коментира пред Клуб Z заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Според него атаките срещу ведомството са неоснователни, защото ваксината "Пентаксим" много отдавна се използва в България, а дарените от Турция количества по нищо не се различават от употребяваните доскоро у нас.

"Някой върши услуга на антиваксиналните движения в момента. Трябва да се намерят порочните лица на тази атака", категоричен е Шарков.