Г-н Чеширков, има ли регистрирани случаи от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) на насилие и на връщане на бежанци на границата с Турция, както твърди организацията Human Rights Watch?

Има постъпили сигнали от граждани на Афганистан, Сирия, Судан и палестинци, които пристигат от Сирия, че са били отблъсквани на границата. Т.е. на тях не им е била дадена възможност да упражнят основното си човешко право да потърсят закрила. Имаме сигнали, които се намират на територията на Турция, не са били допуснати до тази на България.

Това държавна политика ли е според вас?

Нямаме наблюдение да е. Знаем, че държавната политика е да има разположени полицейски сили от ноември 2013 г. по границата с Турция с цел да се ограничи броят на пристигащите в страната имигранти. Това е факт, но ние нямаме информация това да е държавна политика - хора да бъдат отблъсквани, след като са пристигнали вече на територията на България.

Какво прави ВКБООН по тези сигнали?

Тъй като ние сме агенцията на ООН за бежанците, ние сме длъжни да проверим много щателно всеки един документиран разказ за проява на отблъскване - принудително отпращане от границата. Това е международен принцип, който се явява крайъгълният камък на международната закрила.

Ние сме длъжни да проверим сигналите, включително с помощта на колегите ни, който работят на територията на Турция Опитваме се да намерим пълна информация за това какво се е случило, да снемем свидетелски показания, наши колеги са на терен и провеждат интервюта с хора, които са подали подобни сигнали.

Колко на брой са сигналите и може ли да се говори за масова практика на отблъскване?

Не, в никакъв случай не можем да говорим за масова практика. Иначе към момента разглеждаме четири случая. В единия от които се твърди за двама пострадали. Но не мога да ви дам повече информация, тъй като все още се проверява. Отделно трябва да споделим първо с властите, за да проведат те свое вътрешно разследване. Едва тогава можем да правим публични изявления.

Потвърдихте ли някой от тях?

Засега не.

А получавате ли сигнали за насилие вътре в лагерите. Преди месеци имаше такива оплаквания, адресирани до медиите.

Нямаме такива сигнали. Имаме притеснения, предвид това, че центровете все още са запълнени, от опасност от упражняване на сексуално насилие. И то по-скоро не от страна на охранители или на служители на Държавната агенция за бежанците, а по-скоро има опасност от такова сред самите търсещи закрила. Става въпрос за семейства, за сами мъже, сами жени с деца. Но засега ние нямаме доказан сигнал, че е имало такива насилствени практики някъде. Иначе като цяло имаме наблюдение, че обстановката в лагерите е нормална. 

Как да си обясним факта, че т.нар. наплив на границата изведнъж рязко спадна?

Най-вече с действията, които България предприе от началото на ноември миналата година - да бъдат разположени 1500 полицейски служители по границата, много от които от Главна дирекция "Охранителна полиция", без опит на границата. така от 3600 души, пристигнали през октомври, през януари бяха 106, през февруари 108, през март 171. До днешна дата са около 160 души, пристигнали през април. Т.е. чувствително е намалял потокът от хора. Донякъде може би влияят и метеорологичните условия, но по-скоро на добре охраняваната граница.

Ние апелираме към България да има отворена граница, апелираме към Европейския съюз да сподели отговорност с Турция, която е приела повече от 700 000 сирийски бежанци на своя територия и десетки хиляди други, търсещи закрила от други страни. ЕС да сподели тази тежка отговорност, която води икономически, политически и социален натиск и да направи това, оставяйки границата си отворена за тези, които искат да потърсят закрила. Тъй като, както вече споменахме, имаме сигнали, че граждани, включително на Сирия, които търсят закрила, не са били допуснати да упражнят това свое основно човешко право.