"За съжаление Конституцията не е предвидила някакъв преходен период, в който ВСС в цялостния си състав може да продължи да изпълнява тези си правомощия, които се отнасят към отделните колегии. И този въпрос в момента наистина може да създаде проблеми."

С тези думи зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов днес накратко описа проблемният казус с действията на Висшия съдебен съвет от влизането в сила на промените на Конституцията. Казусът първа повдигна съдия Геника Михайлова от ВКС, която вчера в подробен текст в "Капитал" изказа тезата, че от 21.12.2015 г. насам всички решения на ВСС са нищожни. А днес абсолютно същата теза защити в интервю пред "Медиапул" един от членовете на Съвета - Калин Калпакчиев.

В момента ВСС работи по стария си правилник, като едно цяло, а разделянето на колегии, прието в Конституцията, ще дойде заедно с приемането на новият Закон за съдебната власт, за който има срок от 3 месеца.

Според съдия Михайлова, преходните и заключителни разпоредби към промените на върховния закон не предвиждат възможността ВСС да работи като специфичен колективен орган на съдебната власт, нито да взима своите решения по старите условия и ред. Тоест, както казва г-н Стоилов, не е предвиден "преходен период".

По нейно мнение променените членове (чл. 130а и чл. 130 б), които разделят ВСС на колегии, имат непосредствено действие, което значи, че те не могат да бъдат отложени докато бъде приет закона, който урежда тяхното прилагане.

Изводът на съдия Михайлова е, че ако ВСС продължи да работи по вече несъществуващия начин - като единен колективен орган, то отказва да приложи измененията в Конституцията, и съответно, решенията му са нищожни. 

Какво мислят другите юристи в парламента? Запитахме първо председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който бе лаконичен:

"ВСС има време - да влязат в сила. Имаме три месеца да изменим Закона за съдебната власт."

Също толкова непоколебимо, но с малко повече думи, ни отговори и другият топ-юрист в ГЕРБ Димитър Лазаров:

"Има в Конституцията преходни и заключителни разпоредби, в които се казва, че в 3-месечен срок трябва да се измени Закона за съдебната власт, що се касае за разделянето на две колегии, дотогава си действа."

Подобно мнение изказа и юристът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов:

"Четох, че има становища вече и в двете посоки, че предвид вече приемането на промените в Конституцията, би трябвало ВСС вече да функционира в разделения си вид. Но за мен до момента, в което това се случи, по-скоро съм склонен да приема, че може да функционира по този начин, стига да се спазват заложения тримесечен срок това да се реализира.

Друг е въпросът в контекста на тези скандали доколко действията на Съвета са пример въобще за обществото, но това е друга тема."

В края на своето становище съдия Михайлова дава прост начин да се "изтъкне порока" - решение на ВСС може да се оспори без ограничения във времето,  по граждански ред с обжалване на решението, постановено от назначения, повишен или преместен в длъжност съдия, или с иск.