"В България не се случи смяна на елитите, в България прехода бе подменен. Комунистическата номенклатура се прероди и доминира в обществения живот. Всеки десети служител в българската администрация е бил служител на ДС, общо те са 10 800".

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на изявление по повод четвъртата година от мандата си. Плевнелиев коментира почти всички актуални теми.

"Очаквах много по-видими резултати в разследването на фалита на КТБ. Многокрано призовавах да се стигне докрай като не допуснем досиета КТБ да се превърнат в инструмент за шантаж. Не съм удовлетоврен към момента", заяви Плевнелиев.

Той коментира, че е добре това, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е бил разделен на две колегии, но отбеляза, че квотното разпределение в тези колегии не е било реализирано по начин, който да спечели доверието на обществото.

Плевнелиев отбеляза и успеха на референдума за електронното гласуване, иницииран от него. Той припомни, че хората са били активни в този референдум, въпреки кампанията, която се е водила срещу него.

"Българите искат да са активни. Отказът от модерните начини на гласуване могат да доведат до упадък на самата държавност", заяви Плевнелиев.

Той се обяви за "социално-отговорна, а не олигархична икономика". Според него най-голямата политическа криза е липсата на доверие на гражданите към институциите.

"Хората се изправиха срещу олигархията и задкулисието и пожелаха промяна. Като президент всячески подкрепям активното гражданско общество", заяви президентът.

Той за пореден път коментира политиката на Русия.

"Отнасям се с уважение към руския народ и култура, но действията на Кремъл в украинската криза са против международния правов ред, Мир можем да постигнем само, когато правилата важат за всички", заяви Плевнелиев.

Президентът коментира, че напрежението в света е на ниво, невиждано от Втората световна война насам. Според него ЕС трябва да се справи не с една, а с 11 кризи - икономическа, бежанска, гръцка, украинска, терористични заплахи, заплаха за Шенген и свободно движение в ЕС, възходът на  популизм и национализма, референдумът във Великобритания, създаването на ЕС на много скорости и т.н.

"На Балканите границите трябва да падат, не да се местят. Виждаме на Балканите амбиции на водене на политики от миналото. ЕС не трябва да се съобразява с желанието на Русия за политика от края XIX в. за велики сили и сфери на влияние", заяви Плевнелиев.