Вотът на недоверие срещу правителството ще бъде за политиката в здравеопазването, обявиха БСП и ДПС след кратка среща на парламентарните групи в Народното събрание. 

Лидерът на БСП Михаил Миков обаче изрично подчерта, че причината не е скандалът с ваксините. Като по-съществени теми той отбеляза политиката за доплащане на лекарства, която влиза в действие през февруари, и идеята за основен и допълнителен пакет, който ще е активен през април.

"Очакваме, че там може да има проблем за гражданите", каза той. "Знаете, че с колегите сме атакували два закона в КС. Единият е най-вече заради разделянето на гражданите на такива със социално значими заболявания и такива, които могат да чакат или доплащат."

Според съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ вотът има превантивен характер.

"Експерти в сектора алармираха, че това е много тревожно и този вот ще има и превантивен характер. Днес на срещата постигнахме съгласие. Вървил в посока вотът на недоверие да бъде в сектора на здравеопазването", заяви той.

Скандалът с ваксините все пак може да бъде важна тема, отбелязаха и от двете партии, които са пратили питане по въпроса към здравния министър Петър Москов още през декември. 

"С оглед на създалата се изключително тревожна ситуация - противоречивите отговори от страна на министерството, от тревогата в българските граждани - са необходими и разисквания е Народното събрание. С колегите от ДПС ще настояване за такива разисквания", обясни лидерът на БСП.

Левицата е имала среща и с БДЦ, чиято съпредседателка Красимира Ковачка изрази съгласие с мотивите на социалистите. Но решението на многопартийната група дали ще подкрепи вота на недоверие ще се забави до понеделник:

"Предстои парламентарната група на БДЦ, в която има различни политически субекти - Народен съюз, БДЦ и ББЦ- да се събере, да го обсъди и в опредения срок да дадем ясна позиция за участие във вота на недоверие", каза тя.