Гърция приема настояването на европейските партньори Международният валутен фонд (МВФ) да участва в спасителния план за страната, предаде АФП.

Това заяви днес премиерът Алексис Ципрас.

"Имаше дълго обсъждане и чухме различни възгледи. Някои партньори поискаха МВФ да участва и се съгласихме в името на споразумението. Сега правим всичко възможно да го осъществим", каза той по време на Световния икономически форум в Давос.

След тежките преговори през лятото Германия се съгласи на трети спасителен пакет за Гърция при условие, че МВФ продължи да участва в програмата.

МВФ обаче все още не е решил дали да участва в програмата и се очаква да обяви намеренията си до второто тримесечие на годината. Този въпрос предизвика остри сблъсъци между Ципрас и германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Гръцкият премиер неведнъж заявяваше, че поведението на МВФ е "неконструктивно" и че не е задължително той да участва в програмата.

Шойбле, който също е на форума в Давос, коментира, че не е в интерес на Атина да оспорва участието на фонда.

"Струва ми се, че с г-н Ципрас обсъждахме това обстойно през юли и август. Струва ми се също, че той подписа споразумението и тогава проведе избори, за да получи мандат от гръцкия народ да въведе това, което е подписал", каза финансист номер 1 на Берлин.