Сайтът "Биволъ", който периодично пуска аудиофайлове с разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, цитира независима експертиза, според която записите не са манипулирани.

"Предоставеният аудиозапис няма прекъсвания в последователността или следи, които свидетелстват за редактиране или манипулиране. Редът и естеството на акустичните събития в аудиозаписа съответстват на тези от сцената на записа."

До това заключение стига експертът Иван Сипаров от ирландската лаборатория "Акустек", на която колегите възложили експертиза на най-дългия запис от поредицата „Яневагейт“. Заключението е на 17 страници с 14 фигури и може да бъде свалено като PDF файл тук.

Миналата седмица ВСС прекрати проверката по случая „Яневагейт“, именно като се позова на експертиза, възложена от прокуратурата. Заключението от тази експертиза било, че записите са „манипулирани“, а на 11-и януари тя се озовава в Съвета и става основната причина случаят да потъне.

"Условното наклонение тук е задължително, тъй като не е известен нито експертът, стигнал до подобно заключение, нито някой е виждал съдържанието на неговия труд. Не е известно какво се има предвид под „манипулиране“ на записите и дали манипулациите се отнасят до съдържанието на звуковата информация или само до нейната форма – примерно презапис, нарязване на файловете, транскодиране и др.", пишат от сайта за разследвания.

Те изреждат за своя източник, че сред клиентите на лабораторията „Акустек“ са Министерството на правосъдието на Ирландия, МО и МВР на Франция, научната полиция на Карабинерите в Италия и мн. др.

Основните въпроси на журналистите са били дали в записите се наблюдават следи от редактиране: премахване или вмъкване на аудио информация, с какво устройство са направени записите и потвърждава ли се наличието на периодични маркери.

Паралелно с „Акустек“ те установили контакт и с други експерти със световна репутация в областта на съдебните експертизи на аудиозаписи (audio forensic). Д-р Каталин Григориас, директор на Национален център за медийни криминалистика в Денвър, Колорадо, не се ангажира със становище относно евентуално редактиране на съдържанието, без да разполага с оригиналните записи и записващото устройство. Той смята, че записите са направени във формат WMA 128 kbps, вероятно от записващо устройство Olympus, след което са транскодирани (прекодирани), нещо което се твърди и в експертизата на „Акустек“. Той потвърди следите от периодични (повтарящи се) звукови маркери (beeps), но смята, че няма научен начин да се установи техният произход.

До подобен извод стигат и специалистите от Института "Фраунхофер". Според тях записите първоначално са записани в компресиран формат, след което са транскодирани (като в един от тях се откриват и следи от кодек AAC), преди да бъдат декомпресирани в WAV формат – вида в който бяха получени от Биволъ.

Автоматизираният анализ на записите извършен със софтуерната платформа на Института "Фраунхофер" продължи два дни и не откри „следи от редакции“, но „не може да се изключи вероятността от редакции, които не могат да бъдат детектирани с известните методи“ – застраховат се учените в своята интерпретация на резултатите.

От "Биволъ" обещават да предоставят тези материали на прокуратурата за ползване по образуваната проверка на записите „Яневагейт“, която още не е приключила.

Реално от участниците в записите Румяна Ченалова твърди, че всичко е истина, Владимира Янева не отрича, но казва, че не си спомня, а третият участник, посочен от Ченалова - адвокат Момчил Мондешки, не можа да бъде открит от ВСС, да даде сведения. Въпреки този вакуум проверката на Етичната комисия бе прекратена.

Учудване от това изрази и Галина Карагьозова от ВСС във вчерашно свое интервю за "Сега":

 Между другото г-н Тодоров каза, че всичко е приключило. Не намирам основание за подобен извод. Появиха се нови факти, те трябва да бъдат проверени. Отделен е въпросът, че нито прокуратурата се кани да го направи, нито етичната комисия. Ченалова каза ясно името на третия присъстващ в разговора, той не е разпитван. Вярно е, че тук много пъти го призовахме, но до изслушване не се стигна. Не беше изслушан и градският прокурор на София Христо Динев, припомни тя.