Ако не сте я видяли вече, до края на деня ще ви посрещне в сайтовете новината "Откриха девета планета". Астрономи твърдят, че имат силна хипотеза за 9-та планета, в пъти по-далеч от Слънцето спрямо всички други, която обикаля звездата ни веднъж на 150 000 години.

В дописката може би ще е описано подробно за орбитата на тази и други далечни планети, за намирането на небесни тела по гравитационни следи, и за Плутон - бившата 9-та планета, която обявихме за "джудже". А може би не - вие вече сте кликнал, не е нужно повече. 

Може би ще има някоя образователна картинка, като тази, която показва като много малки кръгчета орбитите на близките планети - и нашата - и някои реални обекти, които трябва да бъдат "балансирани" гравитационно от орбитата на другия обект - евентуалната нова планета:

Научните новини обаче често се съобщават заблуждаващо. Разговаряхме за това с Никола Каравасилев, докторант по астрономия и ръководител на Националния ни отбор по астрономия и астрофизика.

Г-н Каравасилев, няколко медии пуснаха днес новита за евентуалното откритие на нова, 9-та планета в Слънчевата система. Запознат ли сте?

Да.

Ние едва ли сме предоставили добро описание на читателите, затова можете ли да ни отговориш на два въпроса простичко - наистина ли е открита такава планета, и как точно сме я засекли според материала?

За реално откритие е много рано да се говори, защото планетата не е наблюдавана. Подобна ситуация се е разиграла през първата половина на 19ти век, когато Нептун е бил открит първо теоретично от френския математик/физик и т.н. Урбен Льоверие. По онова време вече е било дорбе известно по какви траектории трябва да се движат планетите. Льоверие е пресметнал, че Уран показва леки отклонения от своята идеална орбита, следователно нещо му оказва гравитационно влияние. Той успява да пресметне много точно положението на Нептун и през 1843 той наистина бива наблюдаван много близо до предсказаното място от германеца Йохан Гале. Ta, в момента сме в някаква подобна ситуация, защото по поведението на обекти от пояса на Куйпер съдим, че някакво масивно тяло трябва да им оказва значително гравитационно влияние.

Но дали наистина то съществува, колко е голямо и къде се намира, още е много рано да се твърди.

Добре, какво заглавие според Вас би било подходящо, за да се разкаже тази история? "Откриха девета планета"?

По-скоро: Откриха индикации за съществуването на девета планета.

Вие се занимавате с наука, сигурно освен научни, четете и други публикации - колко често се сблъсквате със заглавия, които преувеличават сериозно научни открития?

Всеки ден, без да преувеличавам. Именно за това "Откриха девета планета" не ми звучи коректно. Тоест, че хваща око е ясно, но всъщност не е точно така.

Какво мислите, помагат или не тези заглавия за разбирането на науката от обществото? Някои твърдят, че като се "хване окото на някого" така, той се зачита и може да научи повече.

Да, и има две положения:

1. Статията е написана адекватно и човекът се разочарова, че то не било както пише в заглавието. или

2. Статията е преувеличена и човекът бива откровено дезинформиран.

По тази логика не е толкова лошо да има леко заблуждаващо заглавие, ако самата дописка е коректна?

Да, но аз бих предложил все пак да не се пише, че планетата е открита.