Руският президент Владимир Путин изненада с рязка оценка за дейността на Владимир Илич Ленин, предаде Нюз.Ру.

От думите му излиза, че пролетарският вожд носи вина за разпадането на създадения от самия него Съветски съюз.

"Сложиха ядрена бомба под зданието, което се нарича Русия, тя после гръмна. И световната революция не ни трябваше", заяви Путин, цитиран от Интерфакс.

Той каза тези думи на заседание на президентския съвет за наука и образование. Един от участниците цитира цели строфи от поемата "Висока болест" на Борис Пастернак, посветена на Ленин. Там се казва, че ръководителят на Октомврийската революция е управлявал течението на мисълта и поради това - цялата страна. Последвало предложение да бъдат намерени организации, които да могат да управляват течението на мисълта в конкретни посоки.

"Това е правилно. Трябва само тази мисъл да доведе до правилни резултати, а не като при Владимир Илич. Иначе в крайна сметка тази мисъл доведе до разпадането на СССР, ето до какво", каза Путин.

Навремето той се прочу с фразата си, че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа.

Днес се навършиха 92 години от смъртта на Ленин. Оттогава мумията му е в специално построения след кончината на вожда мавзолей. И до днес се водят спорове дали пролетарският вожд да бъде погребан като обикновените хора. Много хора в Русия обаче искат мумията да остане.