Снегът стори на светещите очи на паметника на цар Самуил онова, което Столична община не смееше – изгаси ги. Засега само едното око. Пряспата във формата на калпак над короната на владетеля, оказва се, е спряла достъпа до слънчева светлина към диодите и ефектът с очите, замислен от скулптора Александър Хайтов, съвсем се превърна в дефект. Нощем Самуил не се взира виновно заради ослепените си воини, а намига – което стана любима тема за шеги в социалните мрежи в последните дни.

„Ослепеният“ Самуил предизвика един до голяма степен комедиен дебат за изобразителното изкуство в студиото на Би Ти Ви в четвъртък сутринта – между журналист, треньор по художествена гимнастика и актьор.

„Не е най-важното защо на този паметник му светят очите, а защо е там – започна Нешка Робева, поканена да коментира угасналото око на царя. – Срещу него има музей на открито на един изключителен творец, Любомир Далчев. Там са Самуиловите воини, ослепените. Аз не съм изкуствовед, просто обичам изкуството, но това нещо ме разсмива, то е акт на абсолютна безпомощност. Казваме: дайте да го украсим, да му светят очите, защото, видите ли, на воините им извадили очите, пък неговите да светят…“

Робева все пак подчерта, че не е против този паметник, а срещу сравнението му с творбата на Далчев, което смазвало работата на Хайтов:

„Това е кошмарно за самия него.“

Другият гост в студиото – актьорът Роберт Янакиев, част от общинския съвет, решил мястото на паметника да бъде в градинката на църквата „Света София“, тъкмо срещу Далчевите воини – обясни, че на заседанията в Общината не е ставало въпрос дали да светят очите на Самуил.

„Според г-жа Робева сравнението с Далчев го смазва, но според нас кореспондира с него по някакъв начин. Срам за софиянци, че след толкова много години Самуил се появи в столицата“, подчерта Янакиев.

На въпрос на водещия Антон Хекимян дали не е по-срамен фактът, че паметникът е обект на постоянни подигравки, Роберт Янакиев отвърна:

„Не мисля. Изкуството винаги се коментира – има хора, които го харесват, има и такива, които му се присмиват. Това е акт и само времето може да покаже дали той ще издържи. Нищо не е завинаги на тази земя.“

Актьорът се съгласи обаче, че метеорологичните условия са поставили скулптурата в нелепа светлина.

„Авторът Александър Хайтов призова Столична община да го изчисти от снега – възмути се Янакиев. – Не, приятелю мил! Ти трябваше да му махнеш шапката от снега, като знаеш, че отдолу батериите се зареждат със светлина.“

По-късно по Би Ти Ви по темата мнение даде и археологът Николай Овчаров – той видимо не харесва паметника и според него светлината в очите най-сетне трябва да бъде засагена.

Остава да видим как ще отговори на „намигането“ Столична община. Дали в крайна сметка няма да угаси и другото око на Самуил?

Площад "Славейков"