АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

Григор Димитров изпълни програма минимум на първия за годината турнир от Големия шлем - "Аустрелиън оупън". Най-добрият ни тенисист се класира за третия кръг на надпреварата, където го очаква Роджър Федерер.

До този двубой, който ще започне рано сутринта българско време в петък, се стигна, след като двамата постигнаха по две победи. Григор започна с чист успех над италианеца Паоло Лоренци, а след това се справи и с нелеката съпротивата на аржентинеца Марко Трунхелити след 3:1 сета.

В същото време Федерер изкова две експресни победи с по 3:0 сета - 6:2, 6:1, 6:2 срещу Никлос Басилашвили и 6:3, 7:5, 6:1 над Александър Дългополов. Цифрите сочат, че в Мелбърн швейцарецът е прекарал на корта общо 175 минути, докато Димитров се е потрудил доста повече за победите си - цели 304 минути.

От началото на годината Гришо има изиграни общо 9 мача, като е спечелил 7 от тях (двете загуби са срещу Федерер в Бризбейн и Виктор Троицки на финала в Сидни). Балансът на Маестрото е 5:1, като единствената му загуба е от Милош Раонич на финала в Бризбейн.

За Гришо и неговия идол това ще бъде пети официален мач помежду им. Двамата се срещнаха за пръв път през 2013-а в родния град на швейцареца - Базел, когато той спечели с 6:3 7:6(2). На следващата година, отново в Базел, Федерер постигна успех със 7:6(4), 6:2. През 2015-а в Бризбейн Федерер надделя категорично с 6:2, 6:2, а преди две седмици, отново в там, Гришо за първи път спечели сет, но съперникът му победи, този път с 6:4, 6:7(4), 6:4.

Григор твърди, че е научил урока си и възнамерява да подходи по различен начин за предстоящия двубой:

„Преди две седмица играх срещу него и очевидно мачът няма да е лесен, но чувствам, че играя добре, вече имам няколко двубоя зад гърба си. За мен е вълнуващо, че ще играя в третия кръг и че ще е срещу Роджър. Излизам, за да покажа най-доброто от себе си и се надявам да играя по-добре от Бризбейн. Ще  се опитам да направя  някои неща по различен начин.“

Традиционните любезности, задължителни преди всеки  мач, изказа и Федерер:

„Честно казано Григор е тежък съперник за мен. Той има качествата и може да бъде наистина много опасен. Физически е добре подготвен за пет сета, така че трябва да покажа най-доброто от себе си на корта в петък. Трудно е да се оценява мача ни в Бризбейн, защото имах известни проблеми и се стараех да преминавам през мачовете без прекалено дълги разигравания.“

За Гришо това ще бъде 53-ти мач срещу представител от топ 10. Срещу най-добрите в света Димитров има 10 победи и 42 загуби.