Платеният годишен отпуск остава 20 дни, решиха народните представители по време на първото четене на промени в Кодекса на труда. Предложението почивката да се увеличи на 25 дни, внесено от независимия депутат Георги Кадиев, получи подкрепата само на 16 негови колеги. Общо 66 гласуваха "против", а още толкова се въдържаха.

"Това е срам и позор за българския парламент. Почиваме три седмици по Коледа и още толкова по Великден, целият август месец не сме на работа, а не искате да дадете 5 дни повече на българския гражданин", избухна в зала Велизар Енчев от Патриотичния фронт, заплашвайки отново да внесе за обсъждане предложението почивните дни на депутатите да се изравнят с тези на гражданите.

Отговори му лично председателят на Народното събрание Цецка Цачева, за да обясни, че работата на депутатите не може да се приравнява към тази на служителите на трудов договор. Ангажиментите на народния представител не се фиксират от началото и края на работния ден, а в повечето случаи депутатите обикалят избирателните си райони точно в дните, определени за ваканция. Освен това нямат право на неплатен отпуск, както и да избират сами кога да почиват, защото отпуските и ваканциите им са фиксирани в закона, допълни Красимир Велчев от ГЕРБ. 

"Допълнителният отпуск за служителите ще намали стреса от работата в ежедневието, който и без това води до ред медицински проблеми, и ще доведе до повишаване на мотивацията, а от там и на производителността", защити предложението си Кадиев. 

Мнозинството обаче се противопостави поради икономически съображения. Според Павел Христов от ГЕРБ промяната буквално ще убие бизнеса в България, защото ще е поредната мярка, която ще го натовари с допълнителни плащания. По думите му изискването съотношението при внасянето на осигуровки да бъде 50:50 между работодатели и работници не се спазва и фирмите продължават да поемат по 60% от сумите. Освен това не бяха освободени и от ангажимента да заплащат първите три дни от болничните на служителите, а като капак през тази година ще бъдат натоварени и с данък "уикенд".

Тезата беше подкрепена с конкретни цифри от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Според него поисканите 5 дни са една-четвърт от работния месец и на практика ще струват около 150 лв. допълнителни разходи за компаниите. Това прави общо 4,8 млрд. лв. годишно, които българският бизнес ще трябва да извади от джобовете си, за да почиват работещите. По-страшна обаче е прогнозата му, че това ще доведе до съкращаване на 150 хил. работни места.

"Ако е толкова лесна математиката, да намалим отпуските на 10 или дори на 5 дни - моментално ще открием 1 млн. работни места, а брутният вътрешен продукт ще скочи на 4%. Служителите трябва да се стимулират за по-добра производителност, а това става чрез повече социална подкрепа", репликира Кадиев, но така и не успя да спечели мнозинството на своя страна.

Все пак в залата беше припомнено, че Международната организация на труда (МОТ) съвсем скоро предложи работната седмица да бъде намалена на четири дни. Мотивът й е, че по този начин ще се ограничи използването на автомобили и ще се намали стресът на работото място, от което ще се подобри общото здравословно състояние на работната сила, а от там и на нейната производителност.

Според статистиката по 25 дни в годината почиват в Дания, Финландия и Люксембург, а във Великобритания и Русия платеният отпуск е по 28 дни. В Швеция пък работният ден е само 6 часа.