"Реал" (Мадрид) си прекара кралски в Мюнхен за 4:0 в полуфиналната битка на гигантите в Шампионската лига и е първият финалист за големия сблъсък на 24 май в Лисабон. "Белия балет" тръгва към станалата вече нарицателна десета купа на Европа - най-престижният трофей в клубния футбол. За последен път "Реал" бе на финал преди 12 години, когато спечели с 2:1 срещу "Байер" (Леверкузен) с Димитър Бербатов в Глазгоу. Сблъсъкът на стадион "Луш" на 24-ти ще бъде под номер 13 за Кралския клуб.

Снощи Кристиано Роналдо заби два от четирите гола и постави рекорд за попадения в един сезон - 16. Досегашното най-добро постижение бе на Лео Меси ("Барселона"), Рууд ван Нистелрой ("Манчестър Юнайтед") и Жозе Алтафини ("Милан"), опънали по 14 мрежи в шампионския турнир през годините.

„Победата ни голяма и напълно заслужена, коментира треньорът на "Реал" Карло Анчелоти. - Щастливи сме, защото постигнахме забележителен успех, футболистите се раздадоха и заслужиха да пътуват за Лисабон. Може и да не вярвате, но не съм изненадан от този резултат. Просто играхме перфектно. 12 години "Реал" не беше достигал до финала в Шампионската лига. Финалът няма да е лесен, независимо кой е противникът. Не ме интересува срещу кой ще излезем. "Челси" е много опитен състав, докато Атлетико е тим, изпълнен с хъс и глад за победи." Анчелоти няма да може да използва в сблъсъка за трофея основен играч като Чаби Алонсо - заради натрупани жълти картони.

Карло Анчелоти два пъти тотално надигра "Байерн" и изведе "Реал" на финал. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В същото време черни облаци надвиснаха над главата на треньора на "Байерн" Жозеп Гуардиола. Той позагуби подкрепа сред шефовете на гранда от Мюнхен, който спази традицията европейски шампион да не може да защити титлата си на следващия сезон. Оказа се, че поражението с 0:4 от "Реал" е най-тежкото за "Байерн" у дома в цялата история в клубните турнири на Стария континент.

"Това е един от най-тежките удари в кариерата ми, призна Гуардиола. Играхме много лошо, а "Реал" наказа всички наши грешки. Така е в Шампионската лига - когато допуснеш толкова много слабости, няма как да не си изпатиш. Все пак "Байерн" си велик клуб и аз ще се постарая догодина отново да се върне там, където му е мястото."

"В такава нощ е по-добре да замълчим, изтъкна изпълнителният директор на клуба Карл-Хайнц Румениге. Съперникът тотално ни надигра. Провалихме се. Хосеп Гуардиола е много компетентен треньор, а това е само една загуба. От нея много боли, но не е краят на света. Имаме добър отбор и само трябва да надградим."

"Реал" ще научи съперника си на финала довечера, когато "Челси" приема "Атлетико" (Мадрид) в другия полуфинал. Резултатът от първата среща е 0:0.