"Не виждам оферта към мен за президент. Аз минах по своя път вече."

Това заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин в ефира на БНТ тази вечер. 

"Не са се водили разговори, нито има настройка аз да бъда издигнат за кандидат за президент от АБВ и ГЕРБ. Коментарите и изказванията на Радан Кънев и Татяна Дончева са нелепи и смешни," добави още той.

Вицепремиерът не пожела да коментира конкретни кандидати за държавен глава, като посочи, че има "прекрасни мъже и жени" за поста.

 "Преди да мислим кой, е хубаво да решим какво искаме от тях", каза той.

Калфин отново говори за предложените от лидера на АБВ Георги Първанов реформи в президентската институция, като посочи, че ограниченията държавният глава да е роден в България и живял тук последните 5 години изключват много дипломати, евродепутати и хора, които са работили в чужбина за други институции - нещо, което АБВ искат да премахнат

"Не знам дали ще се събере мнозинство, има смисъл да се опита", каза той и сподели една от другите възможни промени в ролята на президента: "Например правото да обявява референдуми. Видяхте, президентът Плевнелиев измисли някакви въпроси, после Народното събрание му каза да си гледа работата."

Разговорът все пак отиде и в сегашния ресор на Калфин - социалната политика.

"Добре е, че доходите растат, но те все още са много далеко от това, което ще позволи един нормален живот. Все още имаме групи в обществото, за които има много силен риск да се маргинализират, да се изключат от обществото," каза той по повод на обявените по-рано от него данни за това, че в България доходите растат най-бързо в ЕС.

На въпрос за демографската политика, вицепремиерът отбеляза, че в момента нямаме достатъчно добра политика, но е важно, че проблемите се обсъждат.

"Демографията ни страда най-много от това, че много хора напускат България," смята министърът.

Друга ключова тема според него е голямото количество неграмотни, особено сред безработните:

"В момента има регистрирани официално малко над 300 хиляди безработни. Една трета от тях са неграмотни, имат до основно образование. Ниските пенсии са проблем, който трябва да се адресира, но този проблем е много скъп. Продължаваме със стъпките за увеличаване на пенсиите, но не зависи от мен. Ако имах около 3 млрд. повече или НОИ ги имаше тези пари, щяхме да можем да индексираме пенсиите към съвременна база."