БЕРЛИН

"Германия и Турция изпратиха ясен сигнал, че заедно ще се опълчим на «Даеш» (Ислямска държава)", заяви днес канцлерката Ангела Меркел.

Тя и турският премиер Ахмет Давутоглу направиха изявления пред журналисти след проведени в канцлерството в Берлин съвместни консултации.

“Днес сложихме началото на германо-турските правителствени консултации, договорени преди година. Обсъдихме докъде е стигнало сътрудничеството ни и какви възможности има за засилване на контактите ни. Мисля, че стана ясно - тези консултации и от двете страни бяха много добре подготвени. Резултатът от днес е работна програма за следващите месеци, по която ще се работи интензивно”, каза Меркел и продължи:

“Срещаме се във време, когато сме изправени пред големи предизвикателства - Турция, както Германия, но и целият ЕС. Годината започна много трагично. Чрез терористично нападение в Истанбул бяха убити 10 германски туристи. Ние приехме това като предизвикателство и още веднаж искам да благодаря на турското правителство за голямото съпричастие. Двете държави изпратиха яснен сигнал, че ще се противопоставим на тероризма, ще продължим и засилим битката срещу “Даеш” и ще действаме съвместно.”

Според канцлерката въпреки актуалните предизвикателства Германия и Турция са тесни партньори. Тя припомни, че в Германия живеят 3 милиона турци, които допринасят за благоденствието в страната. От друга страна над 5 милиона германски туристи всяка година посещават Турция и прекарват там почивката си. Това красноречиво говорело, че германо-турските отношения са далеч по-обхватни от тези между политиците.

По време на разговорите е било обсъдено и международното предизвикателство – кризата в Сирия, политическия преговорен процес.

“От гледна точка на бежанците ние водим съвместна битка срещу “Даеш”. Говорихме и за положението в Ирак, както и за вътрешнополитическата борба срещу ПКК, която е терористично активна. Там също трябва да се намери политическо решение, за да престанат да загиват невинни хора”, отбеляза Меркел.

Естествено бежанската криза е била решаваща част от дискусията.

Меркел припомни приетия на 29 ноември м. г. План за действие между ЕС и Турция, както и че в момента в Турция се намират 2,5 милиона сирийски бежанци, близо милион от които деца. Турция ги е приела като свои гости. Но и Европа трябвало да даде своя принос за подобряване положението на тези хора, като изпълни обещанието си да отпусне на Анкара 3 милиарда евро за подобряване условията на живот на бежанците, за здравеопазване и за обучението на децата.

Давутоглу е уверил, че страната му вече е дала разрешителни за работа на бежанците.

“Говорихме и за преборването на нелегалната миграция. Не можем да допуснем нелегални трафиканти и каналджии да вбиват клин между Турция и Гърция, както и да поставят под заплаха живота на мигранти, за да трупат печалби. Подобна трагедия ни разтърси и днес – удавиха се десетки в Егейско море. Нелегалната миграция трябва да се превърне в легална. Ние работим на високи обороти в тази посока. Имащите право на закрила хора трябва да получат шанс да продължат към Европа без да рискуват живота си”, изрече канцлерката.

Тя е категоричнва, че днешният обмен на мнения е принос към задълбочаване на отношенията, но и че предстоят дни на най-тясно сътрудничество, за да се посрещнат предизвикателствата.

На журналистически въпрос засегнато ли е било обтягането на отношенията на Анкара и Москва заради сваления в края на миналата година руски изтребител, Меркел оповести: “Турция ни увери, че предприема стъпки за диалог с Москва.”

Давутоглу започна изявлението си на много добър немски: “Терористичният акт в Истанбул дълбоко ни разтърси. За жалост загубихме приятели от Германия. Те бяха наши гости и сега се превърнаха в наши вечни приятели. Аз продължавам да скърбя със семействата и близките на жертвите. На ранените желаем бързо оздравяване. Това беше терористичен акт срещу човечеството. Този акт още веднъж показа, че терорът няма религия или етнос. Ще продължим в сътрудничество с Германия и с други приятели да демонстрираме силна воля срещу терора. Всички знаем, че никой не може да го победи сам. Срещу него трябва да сме единни. Терорът никога не бива да постигне мръсните си цели.”

По адрес на политиката на канцлерката по бежанската криза Давутоглу заяви: “Госпожа Меркел направи историческа стъпка. Тя се застъпи за намиране на хуманно решение на бежанската криза. Това години напред ще се оценява като положителна стъпка.”

Турският премиер беше категоричен, че докато Асад е на власт, нито един сирийски бежанец нямало да пожелае да се върне в родината си.

Важното сега било Турция и ЕС заедно да решават бежанския проблем. В Близкия изток имало региони, откъдето в близко бъдеще щели да поемат още бежанци.